ßßß
Zdjęcie nadesłane na konkurs 'Apetyczne inspiracje'Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)250 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia65 g zimnego masła100 g tłustego twaroguSól60 ml zimnej wodyNa nadzienie:200 g sera kremowego1 łyżka posiekanej bazylii1 łyżka natki pietruszki2 dymkigarść suszonych pomidorów2 łyżki oliwymasło do natłuszczenia blachysólpieprzRoladki z ciasta serowego z suszonymi pomidorami - sposób przygotowania: Mąkę z proszkiem pokrojonym w kawałki masłem wyrobić na kruszonkę. Dodać twaróg 1 łyżeczkę soli i wodę. Energicznie zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na ok. 1 godzinę do lodówki. Nadzienie: ser pokruszyć, wymieszać z ziołami, drobno posiekanymi dymkami, pokrojonymi w kawałki pomidorami i oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt 40 cm x 20 cm, rozsmarować nadzienie i od szerszej strony zwinąć w roladę. Pokroić w kawałki szerokości 4 cm i ułożyć je w wysmarowanym masłem naczyniu do tarty lub na okrągłym żaroodpornym. Roladki można podawać sałatką z rukoli, posiekaną czerwoną papryką, czerwoną cebulą oraz marchewką wraz z domowym ajwarem.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu