Wykonanie
Na śniadanie proponuję jaglankę à la polenta. W towarzystwie
serków, pysznej dyni i chrupiących
orzeszków pistacjowych stanowi ciekawą propozycję na lekką przekąskę. Zapraszam.pół szklanki
kaszy jaglanejszklanka
wody150 g Almette z
bazyliąłyżka
mąki kukurydzianej100 g
sera smażonego
sólpieprzłyżka
masłapęczek
natki pietruszkiplastry pieczonej dynigarść obranych
orzeszków pistacjowycholiwaKaszę gotujemy w szklance osolonej
wody. Kiedy będzie już miękka dodajemy Almette z
bazylią,
mąkę kukurydzianą,
ser smażony oraz
masło. Dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż składniki ładnie się połączą. Na sam koniec dodajemy drobno posiekaną
natkę pietruszki. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Masę przekładamy do kwadratowego naczynia. Odstawiamy, żeby masa zastygła, przekładamy do lodówki. Schłodzoną kroimy w kostkę. Podajemy z plastrami solonej pieczonej dyni i orzeszkami pistacjowymi. Całość lekko skrapiamy
oliwą. Smacznego!