ßßß Cookit - przepis na Jaglana "polenta"

Jaglana "polenta"

nazwa

Wykonanie

Na śniadanie proponuję jaglankę à la polenta. W towarzystwie serków, pysznej dyni i chrupiących orzeszków pistacjowych stanowi ciekawą propozycję na lekką przekąskę. Zapraszam.
pół szklanki kaszy jaglanej
szklanka wody
150 g Almette z bazylią
łyżka mąki kukurydzianej
100 g sera smażonego
sól
pieprz
łyżka masła
pęczek natki pietruszki
plastry pieczonej dyni
garść obranych orzeszków pistacjowych
oliwa
Kaszę gotujemy w szklance osolonej wody. Kiedy będzie już miękka dodajemy Almette z bazylią, mąkę kukurydzianą, ser smażony oraz masło. Dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż składniki ładnie się połączą. Na sam koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę przekładamy do kwadratowego naczynia. Odstawiamy, żeby masa zastygła, przekładamy do lodówki. Schłodzoną kroimy w kostkę. Podajemy z plastrami solonej pieczonej dyni i orzeszkami pistacjowymi. Całość lekko skrapiamy oliwą. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/09/jaglana-polenta.html