Wykonanie
Uwielbiam kluski i kluseczki. Tradycyjne gnocchi z
ziemniaków uwielbiam ponad wszystko, a ostatnio zakochałam się w gnocchi jaglanych. Podane z
oliwą, przygotowane z
bazylią. Pyszne i chyba trochę zdrowsze.
Składniki:50 g
kaszy jaglanej250 ml
wodyłyżeczka
soligarść świeżej
bazylii1/2 szkl
mąki ziemniaczanejoliwa z oliwek1 łyżeczka
masłaPrzepis:-
Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą
wodą, przesypujemy do garnka i zalewamy
wodą. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Miksujemy blenderem i studzimy.-
Bazylię siekamy drobno.- Do zimnej
kaszy jaglanej dosypujemy
mąkę ziemniaczaną oraz
bazylię, doprawiamy
solą i wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt luźne należy dosypać
mąki.- Na stolnicy z gotowego ciasta rolujemy wałeczki i wykrawamy małe kluski.- Gnocchi wrzucamy na gotującą się
wodę i delikatnie mieszamy. Gotujemy do momentu wypłynięcia.- Na patelni rozgrzewamy łyżkę
masła z łyżką
oliwy, przekładamy na patelnię ugotowane gnocchi. Lekko podgrzewamy.- Podajemy na ciepło z twardym dojrzałym
serem.Smacznego :)