ßßß Cookit - przepis na Jaglane gnocchi z bazylią

Jaglane gnocchi z bazylią

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam kluski i kluseczki. Tradycyjne gnocchi z ziemniaków uwielbiam ponad wszystko, a ostatnio zakochałam się w gnocchi jaglanych. Podane z oliwą, przygotowane z bazylią. Pyszne i chyba trochę zdrowsze.
Składniki:
50 g kaszy jaglanej
250 ml wody
łyżeczka soli
garść świeżej bazylii
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
oliwa z oliwek
1 łyżeczka masła
Przepis:
- Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą, przesypujemy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Miksujemy blenderem i studzimy.
- Bazylię siekamy drobno.
- Do zimnej kaszy jaglanej dosypujemy mąkę ziemniaczaną oraz bazylię, doprawiamy solą i wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt luźne należy dosypać mąki.
- Na stolnicy z gotowego ciasta rolujemy wałeczki i wykrawamy małe kluski.
- Gnocchi wrzucamy na gotującą się wodę i delikatnie mieszamy. Gotujemy do momentu wypłynięcia.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła z łyżką oliwy, przekładamy na patelnię ugotowane gnocchi. Lekko podgrzewamy.
- Podajemy na ciepło z twardym dojrzałym serem.
Smacznego :)
Źródło:http://pod-zielonym-niebem.blogspot.com/2015/09/jaglane-gnocchi-z-bazylia.html