ßßß
Składniki:50 g kaszy jaglanej250 ml wodyłyżeczka soligarść świeżej bazylii1/2 szkl mąki ziemniaczanejoliwa z oliwek1 łyżeczka masłaPrzepis:- Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą, przesypujemy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Miksujemy blenderem i studzimy.- Bazylię siekamy drobno.- Do zimnej kaszy jaglanej dosypujemy mąkę ziemniaczaną oraz bazylię, doprawiamy solą i wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt luźne należy dosypać mąki.- Na stolnicy z gotowego ciasta rolujemy wałeczki i wykrawamy małe kluski.- Gnocchi wrzucamy na gotującą się wodę i delikatnie mieszamy. Gotujemy do momentu wypłynięcia.- Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła z łyżką oliwy, przekładamy na patelnię ugotowane gnocchi. Lekko podgrzewamy.- Podajemy na ciepło z twardym dojrzałym serem.Smacznego :)