Wykonanie
We Włoszech prawie codziennie zajadałam się pysznymi ravioli - małymi pierożkami, tradycyjnymi dla kuchni włoskiej. W tradycyjnej wersji podaje się je przeważnie z
serem ricotta,
mięsem lub warzywami. W każdej wersji smakują wyśmienicie. A ja mam dziś dla Was wariację na temat ravioli - pieczone, bezglutenowe pierożki z nadzieniem z
kaszy jaglanej,
suszonych pomidorów i
sera pecorino. Jak dla mnie są przepyszne ;)przepis na 15 pierożków
CIASTO:200g
mąki gryczanej50g
mąki z prosa (ja swoją kupiłam TUTAJ)2 łyżki
skrobi z tapioki150ml gorącej
wodyszczypta
soliFARSZ:woreczek ugotowanej
kaszy jaglanej5
suszonych pomidorów z zalewy100g
sera pecorino2 łyżki suszonej
natki pietruszkisól,
pieprzFARSZ:
Pomidory pokrój na małe kawałki,
ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki przełóż do miski, wymieszaj dokładnie. Przypraw do smaku
solą pieprzem.CIASTO:Mąk i przesiej do miski, dodaj
sól,
skrobię z tapioki i stopniowo dolewaj
wodę, cały czas zagniatając ciasto. Powinno być zwarte i elastyczne. Gdy już uzyskamy porządny efekt, podziel je na trzy części. Każdą z nich rozwałkowuj na cienki ( ale też nie za cienki) placek. Za pomocą formy do ravioli wycinaj kwadraty. Następnie wykładaj na nie niewielką ilość farszu (farsz wykładamy na połowę wyciętych kwadratów). Kwadraty z farszem przykrywamy pustymi kwadratami, a następnie za pomocą formy do ravioli sklejamy je dokładnie.Gotowe pierożki przełóż na blachę do pieczenia. Piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj z
sosem pomidorowym.Smacznego :)