Wykonanie
Jakie potrawy pojawiają się u Was na wieczerzy wigilijnej? U mnie nie może obejść się bez pierogów: tych tradycyjnych oraz małej nowości. W tym roku oprócz pierogów z
kapustą i
grzybami pojawią się bezglutenowe pierogi z domową masą
makową. Pięknie pachną i doskonale smakują :)przepis na 12 pierogów
100g
mąki ryżowej50g
mąki jaglanej50g
mąki gryczanej3 łyżki
skrobi z tapiokiszczypta
soliłyżka
przyprawy do piernika150ml ciepłej
wody+ domowa masa makowa KLIK
Mąkę i przesiej do miski, dodaj
sól i stopniowo dolewaj
wodę, cały czas zagniatając ciasto. Powinno być zwarte i elastyczne. Gdy już uzyskamy porządny efekt, podziel je na trzy części. Każdą z nich rozwałkowuj na cienki ( ale też nie za cienki) placek. Za pomocą kubka wycinaj pierogi. Następnie wykładaj na nie niewielką ilość farszu, a następnie dokładnie
sklej.Gotowe pierożki przełóż na blachę do pieczenia. Piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.Smacznego :)