Wykonanie
Od kiedy przeszłam na dietę bezglutenową cały czas tęskniłam za tym wspaniałym , domowym
chlebkiem na zakwasie , z chrupiącą skórką , mnóstwem ziarenek.Ale moja każda przygoda z wypiekiem bezglutenowego
chleba czy nawet
bułek kończyła się klapą ..W tym tygodniu przeglądając różne blogi natrafiłam na blog od Olgi Smile a w nim znalazłam przepis na domowy , bezglutenowy zakwas i pomyślałam ,
czemu by nie spróbować ? Może akurat wyjdzie ;DNo i nie zawiodłam się
chleb wyszedł najlepszy ze wszystkich , jakie robiłam do tej
pory. Nawet przewyższa ten tradycyjny , żytni
Przepis:- 500 g
mąki kukurydzianej- 500 g
mąki ryżowej- 500 g
mąki gryczanej- 250 g
mąki ziemniaczanej- ok 1200 ml letniej
wody- 2 łyżeczki
soli- łyżka
cukru trzcinowego- 5 łyżek
siemienia lnianego- 400 g zakwasu bezglutenowego z tego przepisu- 100 g ziarenek EuforiaWszystkie składniki umieścić w dużej misce i dokładnie wymieszać do powstania zwartej masy.Z powstałego ciast można upiec tak jak ja ok 9
bułek i mały bochenek
chleba lub 2 - 3 bochenki
chlebaCiasto na
chleb włożyć do podsypanej
mąką foremki a
bułki na blasze i pozostawić pod przykryciem na ok 6 h do wyrośnięcia.Po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 240 stopni Celsjusza przez 20 min a póżniej zmniejszyć do temp 180 i piec przez kolejne 40 min .Studzić na kratce . Smacznego ;)A ciasta tyle mi wyszło , że jeszcze udało mi się zrobić ( w końcu !!! ;D) bezglutenowe bułeczki
I co najważniejsze
chleb ani bułeczki się nie kruszą .Polecam go wszystkim, nawet osobą , które mogą jeść tradycyjne
pieczywo , bo jest na prawdę pyszny ;)