ßßß Cookit - przepis na Mój pierwszy chleb bezglutenowy na zakwasie

Mój pierwszy chleb bezglutenowy na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Od kiedy przeszłam na dietę bezglutenową cały czas tęskniłam za tym wspaniałym , domowym chlebkiem na zakwasie , z chrupiącą skórką , mnóstwem ziarenek.
Ale moja każda przygoda z wypiekiem bezglutenowego chleba czy nawet bułek kończyła się klapą ..
W tym tygodniu przeglądając różne blogi natrafiłam na blog od Olgi Smile a w nim znalazłam przepis na domowy , bezglutenowy zakwas i pomyślałam , czemu by nie spróbować ? Może akurat wyjdzie ;D
No i nie zawiodłam się chleb wyszedł najlepszy ze wszystkich , jakie robiłam do tej pory. Nawet przewyższa ten tradycyjny , żytni
Przepis:
- 500 g mąki kukurydzianej
- 500 g mąki ryżowej
- 500 g mąki gryczanej
- 250 g mąki ziemniaczanej
- ok 1200 ml letniej wody
- 2 łyżeczki soli
- łyżka cukru trzcinowego
- 5 łyżek siemienia lnianego
- 400 g zakwasu bezglutenowego z tego przepisu
- 100 g ziarenek Euforia
Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i dokładnie wymieszać do powstania zwartej masy.
Z powstałego ciast można upiec tak jak ja ok 9 bułek i mały bochenek chleba lub 2 - 3 bochenki chleba
Ciasto na chleb włożyć do podsypanej mąką foremki a bułki na blasze i pozostawić pod przykryciem na ok 6 h do wyrośnięcia.
Po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 240 stopni Celsjusza przez 20 min a póżniej zmniejszyć do temp 180 i piec przez kolejne 40 min .
Studzić na kratce . Smacznego ;)
A ciasta tyle mi wyszło , że jeszcze udało mi się zrobić ( w końcu !!! ;D) bezglutenowe bułeczki
I co najważniejsze chleb ani bułeczki się nie kruszą .
Polecam go wszystkim, nawet osobą , które mogą jeść tradycyjne pieczywo , bo jest na prawdę pyszny ;)
Źródło:http://glutenfreebreakfast.blogspot.com/2014/08/moj-pierwszy-chleb-bezglutenowy-na.html