Wykonanie
Nie czuję jakiejś wielkiej potrzeby jedzenia
chleba każdego dnia :-) Ale kiedy najdzie mnie ochota piekę
chleb w domu, najczęściej z
mąki gryczanej lub ryżowej. Bądź z ich mieszanki. Co do gotowych
miksów bezglutenowych - nigdy z nich nie korzystałam. Dziś proponuję Wam
chleb z
oliwkami.Składniki:150 g
maki gryczanej100 g
mąki ryżowej50 g
mąki ziemniaczanej20 g świeżych
drożdży2 łyżki
siemienia lnianego (zmielone) + 9 łyżek wrzątku50 g
siemienia lnianego50 g
oliwek pokrojonych w plasterki300 ml ciepłej
wody1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
cukru trzcinowegoWykonanie:Zmielone
siemię lniane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę. W tym czasie do miski wrzucamy
mąki, rozkruszone
drożdże,
siemię lniane. Następnie dodajemy
wodę oraz zmielone siemię, które wcześniej zalaliśmy
wodą. Dokładnie mieszamy - tak aby nie było grudek i dodajemy
oliwki. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 min. Po tym czasie mieszamy jeszcze raz, przekładamy do małej keksówki i ponownie odstawiamy do momentu aż nieco wyrośnie (pilnujemy, żeby chlebek nie podwoił swojej objętości, bo może później opaść). Jeżeli ciasto będzie w ciepłym miejscu to 10 min spokojnie wystarczy. Pieczemy przez 40 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po wyjęciu studzimy na kratce. Smacznego!
Inne przepisy na bezglutenowe
chleby, które mogą się Wam spodobać:
Chleb zmieniający życie
Chleb gryczany z
dyniąChleb z
marchewką i
cebulką