ßßß Cookit - przepis na Chleb z oliwkami (bezglutenowy)

Chleb z oliwkami (bezglutenowy)

nazwa

Wykonanie

Nie czuję jakiejś wielkiej potrzeby jedzenia chleba każdego dnia :-) Ale kiedy najdzie mnie ochota piekę chleb w domu, najczęściej z mąki gryczanej lub ryżowej. Bądź z ich mieszanki. Co do gotowych miksów bezglutenowych - nigdy z nich nie korzystałam. Dziś proponuję Wam chleb z oliwkami.
Składniki:
150 g maki gryczanej
100 g mąki ryżowej
50 g mąki ziemniaczanej
20 g świeżych drożdży
2 łyżki siemienia lnianego (zmielone) + 9 łyżek wrzątku
50 g siemienia lnianego
50 g oliwek pokrojonych w plasterki
300 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
Wykonanie:
Zmielone siemię lniane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę. W tym czasie do miski wrzucamy mąki, rozkruszone drożdże, siemię lniane. Następnie dodajemy wodę oraz zmielone siemię, które wcześniej zalaliśmy wodą. Dokładnie mieszamy - tak aby nie było grudek i dodajemy oliwki. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 min. Po tym czasie mieszamy jeszcze raz, przekładamy do małej keksówki i ponownie odstawiamy do momentu aż nieco wyrośnie (pilnujemy, żeby chlebek nie podwoił swojej objętości, bo może później opaść). Jeżeli ciasto będzie w ciepłym miejscu to 10 min spokojnie wystarczy. Pieczemy przez 40 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po wyjęciu studzimy na kratce. Smacznego!
Inne przepisy na bezglutenowe chleby, które mogą się Wam spodobać:
Chleb zmieniający życie
Chleb gryczany z dynią
Chleb z marchewką i cebulką
Źródło:http://hot-and-cooold.blogspot.com/2013/12/chleb-z-oliwkami-bezglutenowy.html