Wykonanie
W lodówce został kawałek dyni. Za mało na ciasto, za mało na placki, na zupę też nie wystarczy...W planach i tak miałam pieczenie jakiegoś
chleba.
Chleb z dynią? Warto spróbować, a nuż coś dobrego wyjdzie. Nie myliłam się :-)
Składniki:200 g startej na dużych oczkach dyni30 g świeżych
drożdży400 g
mąki gryczanej75 g
mąki ryżowej75 g
mąki ziemniaczanej700 ml ciepłej
wodyłyżka
soliłyżka
cukru trzcinowegosiemię lniane,
słonecznik łuskany,
otręby gryczane (wszystkiego po 3 łyżki)Wykonanie:Do dużej miski wsypujemy
mąkę, rozkruszone
drożdże,
sól,
cukier,
otręby,
siemię lniane,
ziarna słonecznika. Dodajemy
wodę i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dorzucamy startą
dynię i ponownie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 20-30 min do wyrośnięcia. Po tym czasie mieszamy ponownie i przekładamy do foremek (u mnie - 2 małe keksówki) i znów odstawiamy na około 20 min w ciepłe miejsce.Pieczemy w temp. 200 st przez około 40 min. (Jeżeli zdecydujecie się przełożyć ciasto do jednej, większej formy to czas pieczenia może się wydłużyć).