Wykonanie
Nieco zmodyfikowana wersja
chleba bezglutenowego ze strony Moje Wypieki .Składniki:
mąka gryczana - 200 g
mąka ryżowa - 200g
mąka ziemniaczana - 100 g
siemie lniane - 2 łyżki
słonecznik łuskany - 2 łyżki
otręby gryczane - 3 łyżki1 duża
marchewka (200 g)2
cebule (200 g)
cukier - 4 łyżeczki
sól - 2 łyżeczki600 ml
wodyświeże
drożdże (rozkruszone) - 25 g
oliwaWykonanie:
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na
oliwie.
Marchewkę ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 25 min. Ponownie mieszamy i wykładamy do 2 mniejszych foremek (lub 1 większej). Zostawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 20-25 min. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 40-45 min.
Chleb jest naprawdę pyszny! Chrupiąca skórka, w środku lekko wilgotny... Polecam!