ßßß Cookit - przepis na Chleb bezglutenowy z marchewką i cebulą

Chleb bezglutenowy z marchewką i cebulą

nazwa

Wykonanie

Nieco zmodyfikowana wersja chleba bezglutenowego ze strony Moje Wypieki .
Składniki:
mąka gryczana - 200 g
mąka ryżowa - 200g
mąka ziemniaczana - 100 g
siemie lniane - 2 łyżki
słonecznik łuskany - 2 łyżki
otręby gryczane - 3 łyżki
1 duża marchewka (200 g)
2 cebule (200 g)
cukier - 4 łyżeczki
sól - 2 łyżeczki
600 ml wody
świeże drożdże (rozkruszone) - 25 g
oliwa
Wykonanie:
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Marchewkę ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 25 min. Ponownie mieszamy i wykładamy do 2 mniejszych foremek (lub 1 większej). Zostawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 20-25 min. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 40-45 min.
Chleb jest naprawdę pyszny! Chrupiąca skórka, w środku lekko wilgotny... Polecam!
Źródło:http://hot-and-cooold.blogspot.com/2013/09/chleb-bezglutenowy-z-marchewka-i-cebula.html