Wykonanie
Ostatnio zamieściłam przepis na zakwas bezglutenowy krok po kroku, tak więc dziś najwyższy czas pójść o krok dalej i upiec swój pierwszy bezglutenowy
chleb na zakwasie. Przyjmujecie wyzwanie? :)
1. Na początku robię zaczyn. Mieszam:- 40 g aktywnego zakwasu gryczanego- 80 g
mąki gryczanej- 100 ml
wodyOdstawiam na ok. 12 h.2. Po 12 h dodaję:- 250 g
wody- 30 g
miodu (u mnie gryczany), weganie mogą użyć
syropu z agawy lub
syropu klonowego- 150 g
mąki gryczanej- 100 g
mąki ryżowej- 250 g
mąki amarantusowej- 1 łyżka mielonego
siemienia lnianego- 1 łyżeczka
suszonych drożdży- 10 g
soli morskiejWszystkie składniki dokładnie mieszam. Ciasto zagniatam dopóki będzie gładkie. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam wciepłe miejsce na ok. 2 h.3. Formuję bochenek i
daję mu odpocząć jeszcze 30 min. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 230 st. C. Najlepiej używaćkamienia do pieczenia
chleba, który wkłada się do piekarnika i dzięki któremu w piekarniku utrzymuje się stała temperatura.Jeśli nie mamy kamienia, możemy użyć zwykłej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.4. Gdy piekarnik się nagrzeje, wstawiam
chleb. Jeśli ciasto się "rozlało" w czasie ponownego wyrastania, jeszcze raz formujęz niego bochenek i nacinam
ostrym nożem, co pozwoli mu wyrosnąć w czasie pieczenia.5. Po 10 min. pieczenia zmniejszam temperaturę do 200 st. C i dopiekam kolejne 30 min.6. Gdy
chleb się zarumieni, wyjmuję go z piekarnika i
daję mu chwilę odpocząć.Smacznego!