ßßß
(keksówka ok. 18 cm)1. Na początku robię zaczyn. Mieszam:- 75 g aktywnego zakwasu żytniego- 75 g mąki żytniej- 100 ml wody gazowanejOdstawiam na ok. 12 h (maksymalnie 24 h)2. Następnie dodaję:- 250 g wody gazowanej- 500 g mąki żytniej- 1 łyżeczka suszonych drożdży- 13 g soli morskiej- 1 łyżkę ziaren siemienia lnianego (można pominąć)Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Ciasto zagniatam dopóki będzie gładkie. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiamw ciepłe miejsce na ok. 2 h.3. Ciasto umieszczam w keksówce wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami lub mąką. Ciasto posypuję odrobiną ziarenczarnuszki (można pominąć)i odstawiam na ok. 30 min. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 230 st. C (grzanie góra-dół).4. Do nagrzanego piekarnika wstawiam chleb. Po 10 min. zmniejszam temperaturę do 200 st. C i piekę kolejne 30-40 min.6. Gdy chleb się zarumieni, wyjmuję go z piekarnika i daję mu chwilę odpocząć.Smacznego!