Wykonanie
Nuda. Znowu
chleb :p Jednak to
chleb niezwykły - domowy, przepełniony ciepłem, miłością, który każdym kęsem przypomina o ważnych nam osobach. Przecież to właśnie dla nich poświęcamy swój czas, by go upiec. Każdy go może zrobić. Zrób i Ty. Gwarantuję Ci -
magia zapachu i smaku przeniesie Cię do miłych chwil. Uczucia, które włożysz w ten wypiek, będą z niego promieniowały. Sentymentalne? Banalne? Nieprawdziwe? Przekonaj się :) Mówisz, nie umiem? Pamiętaj, każdy wypiek zrobiony przez nas samych, nawet ten daleki od ideału, jest jednocześnie wypiekiem idealnym i wyjątkowym. Miłego dnia wszystkim i każdemu z osobna :)
(keksówka ok. 18 cm)1. Na początku robię zaczyn. Mieszam:- 75 g aktywnego zakwasu żytniego- 75 g
mąki żytniej- 100 ml
wody gazowanejOdstawiam na ok. 12 h (maksymalnie 24 h)2. Następnie dodaję:- 250 g
wody gazowanej- 500 g
mąki żytniej- 1 łyżeczka
suszonych drożdży- 13 g
soli morskiej- 1 łyżkę ziaren
siemienia lnianego (można pominąć)Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Ciasto zagniatam dopóki będzie gładkie. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiamw ciepłe miejsce na ok. 2 h.3. Ciasto umieszczam w keksówce wysmarowanej
olejem i wysypanej
otrębami lub
mąką. Ciasto posypuję odrobiną ziaren
czarnuszki (można pominąć)i odstawiam na ok. 30 min. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 230 st. C (grzanie góra-dół).4. Do nagrzanego piekarnika wstawiam
chleb. Po 10 min. zmniejszam temperaturę do 200 st. C i piekę kolejne 30-40 min.6. Gdy
chleb się zarumieni, wyjmuję go z piekarnika i
daję mu chwilę odpocząć.Smacznego!