Wykonanie
Składniki:szklanka zmielonych ziaren prosa (lub
mąki jaglanej)szklanka
mąki gryczanejpół szklanki aktywnego zakwasu bezglutenowego (np. takiego jak w tym przepisie)5 łyżek
siemienia lnianegosólgarść suszonych
śliwekŚliwki opłukać, zalać niewielką ilością ciepłej
wody, po kilku minutach pokroić na niewielkie kawałki.Siemię zalać ok. 1,5 szklanki wrzątku, po lekkim przestudzeniu krótko zmiksować (robię to blenderem "żyrafą"), wsypać
mąki,
sól, dobrze wymieszać. Odstawić do wyrastania na ok. 2-3 godziny. Formować bułeczki (łatwiej się formują, gdy dłonie zwilżamy
wodą), w każdą porcję ciasta wkładać kawałki
śliwek. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki nie rosną jak mocno jak
drożdżowe, więc odstępy
między nimi nie muszą być duże. Można piec od razu, ale ja odstawiam jeszcze na ok. pół godziny do wyrastania. Piec ok. 30-40 minut w 200 stopniach (gdy spód bułeczki jest zarumieniony obracam ją na drugą stronę i piekę jeszcze kilka minut).