Wykonanie
Nie wiem jak Wy, ale ja, po przerwie świątecznej, czuję się wypoczęta i zrelaksowana.Nie ma to jak czas spędzony na łonie natury, w gronie przyjaciół, poświęcony temu co kocham, tj. wspinaniu. Dopełnieniem tego wszystkiego była oczywiście "kuchnia" wypełniona wspólnymi posiłkami, smakowitym jedzeniem i świątecznym ucztowaniem.Ja specjalnie na tą okazję upiekłam domowy
chleb, który bardzo wszystkim posmakował i nawet po kilku dniach, mimo że troszkę wysechł, smakował świetnie jako tosty.
Składniki:400g
mąki gryczanej200g
mąki jaglanej lub zmielonej
kaszy jaglanej100g
maki ziemniaczanej2 łyżki zmielonego
siemienia lnianego625g
wody2 łyżeczki suchych
drożdży1 łyżeczka
miodu lub
cukru trzcinowego1 łyżeczka
soli1 łyżeczka ziaren
kminkudodatkowo dowolny tłuszcz (u mnie
masło) i
płatki gryczane do przygotowania formyW dużej misce mieszamy wszystkie składniki suche, a następnie dolewamy
wodę i
miód. Całość mieszamy łyżką, aż uzyskamy gładką konsystencję (ja przez chwilę wyrabiałam ręką).Tak przygotowane ciasto wykładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej
płatkami gryczanymi. Powierzchnię wygładzamy zwilżoną dłonią i posypujemy
płatkami gryczanymi.Tak przygotowany
chleb odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 godzinę (jeżeli nie wyrośnie to można dłużej). Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 0 C i pieczemy
chleb przez 50 minut.Gotowy studzimy na kratce i podajemy z ulubionymi składnikami. U mnie powędrował do plecaka na wycieczkę.
Smacznego...