Wykonanie
Pin It
Dawno nie piekłam
bułek..., ostatnio tylko
chleb i
chleb... Na blogu u Marzenki z Zacisza kuchennego wypatrzyłam takie smakowite
bułki na zakwasie pszennym. Upiekłam, tylko zmieniłam troszkę skład, jeśli chodzi o
mąkę. Dodałam
mąki gryczanej i żytniej, w związku z tym miąższ moich
bułek jest troszkę ciemniejszy. Z
bułkami jest zdecydowanie więcej pracy niż z
chlebem, ale uważam, że mimo wszystko, warto było !Przepis zamieszczam na listopadowej liście Na zakwasie i na drożdżach .Składniki:75 g aktywnego zakwasu pszennego515 ml
wody350 g
mąki chlebowej200 g
mąki żytniej chlebowej150 g
mąki gryczanej2 1/2 łyżeczki
soliWykonanie:Wieczorem w misce mieszamy zakwas razem ze wszystkimi rodzajami
mąki, przykrywamy folią i odstawiamy na 30 minut. Następnie dodajemy
sól i dobrze wyrabiamy. Ciasto odstawiamy na kolejne 30 minut, po czym wykładamy na blat posypany
mąką i składamy je kilka
razy w kopertę. Po kolejnych 30 minutach powtarzamy tę czynność, po czym ciasto przykrywamy folią i zostawiamy do następnego ranka w ciepłym miejscu.Ciasto wykładamy na blat posypany
mąką i składamy w kopertę, zostawiamy na 10 minut i powtarzamy czynność składania. Ciasto delikatnie odwracamy do góry nogami, posypujemy
mąka i zostawiamy przykryte ściereczką na 40-60 minut.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto kroimy
ostrym nożem na małe kawałki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15-20 minut.