Wykonanie
Kolejny rewelacyjny bochenek ze zbiorów mistrza Hamelmana.
Chleb pszenny o tradycyjnym, uniwersalnym smaku, miąższu bardziej lub mniej zwartym. Wymaga dłuższego przygotowywania, ale nie jest to procedura bardziej skomlikowana niż zwykle. Wygląd bochenka i smak powodują, że z chęcią do przepisu
wrócę (czytaj: już jestem namawiana ;). Polecam!Składniki na 1 bochenek.Składniki na zaczyn (wieczór wcześniej):65 g
mąki pszennej chlebowej4,2 g
mąki żytniej (użyłam
mąki żytniej pełnoziarnistej)42,5 g
wody1 łyżka aktywnego zakwasuWszystkie składniki zmiksować. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej przez 12 godzin (całą noc).Składniki na ciasto właściwe:364 g
mąki pszennej chlebowej18,4 g
mąki żytniej (użyłam
mąki żytniej pełnoziarnistej)250,5 g
wodypół łyżki
solicały 12-h zaczyn
Mąkę pszenną wymieszać z
mąką żytnią i
wodą (mikserem). Przykryć folią, pozostawić na 20 - 60 minut. Po tym czasie dodać
sól i zaczyn, mieszać mikserem przez 2 minuty. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu na 2,5 godziny, składając je dwukrotnie co 50 minut.Z ciasta uformować bochenek, umieścić w koszu do wyrastania, posypanym
mąką. Pozostawić na 2 - 2,5 godziny do wyrośnięcia. Przed pieczeniem
chleb ponacinać.Piec w temperaturze 220ºC przez 40 - 45 minut (najlepiej na kamieniu). Studzić na kratce.Smacznego :)