ßßß Cookit - przepis na Pain au Levain (chleb pszenny na zakwasie)

Pain au Levain (chleb pszenny na zakwasie)

nazwa

Wykonanie

Kolejny rewelacyjny bochenek ze zbiorów mistrza Hamelmana. Chleb pszenny o tradycyjnym, uniwersalnym smaku, miąższu bardziej lub mniej zwartym. Wymaga dłuższego przygotowywania, ale nie jest to procedura bardziej skomlikowana niż zwykle. Wygląd bochenka i smak powodują, że z chęcią do przepisu wrócę (czytaj: już jestem namawiana ;). Polecam!
Składniki na 1 bochenek.
Składniki na zaczyn (wieczór wcześniej):
65 g mąki pszennej chlebowej
4,2 g mąki żytniej (użyłam mąki żytniej pełnoziarnistej)
42,5 g wody
1 łyżka aktywnego zakwasu
Wszystkie składniki zmiksować. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej przez 12 godzin (całą noc).
Składniki na ciasto właściwe:
364 g mąki pszennej chlebowej
18,4 g mąki żytniej (użyłam mąki żytniej pełnoziarnistej)
250,5 g wody
pół łyżki soli
cały 12-h zaczyn
Mąkę pszenną wymieszać z mąką żytnią i wodą (mikserem). Przykryć folią, pozostawić na 20 - 60 minut. Po tym czasie dodać sól i zaczyn, mieszać mikserem przez 2 minuty. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu na 2,5 godziny, składając je dwukrotnie co 50 minut.
Z ciasta uformować bochenek, umieścić w koszu do wyrastania, posypanym mąką. Pozostawić na 2 - 2,5 godziny do wyrośnięcia. Przed pieczeniem chleb ponacinać.
Piec w temperaturze 220ºC przez 40 - 45 minut (najlepiej na kamieniu). Studzić na kratce.
Smacznego :)
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/pain-au-levain-chleb-pszenny-na-zakwasie