Wykonanie
Tym razem postanowiłam upiec
chleb w tradycyjny sposób. Kiedyś Ewa powiedziała mi, że pieczenia
chleba uzależnia i miała zdecydowanie rację. Piekę od niedawna, a ciągle szukam, przeglądam nowe przepisy, mieszam, czekam, aż rośnie ;)
Składniki:- na zaczyn:136 g
mąki pszennej chlebowej168 g
wody2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego- ciasto właściwe:680 g
mąki pszennej chlebowej90 g
mąki żytniej pełnoziarnistej420 g
wody1 łyżeczka
solicały zaczyn
Przepis:- wszystkie składniki zaczynu wymieszać, przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 12-16 godzin- składniki na ciasto właściwe (poza
solą) wymieszać - przykryć szczelnie i zostawić na 20-60 min. w temp. pokojowej- po tym czasie posypać
solą, dobrze wyrobić lub zmiksować - przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 2,5 godz. do wyrośnięcia, po tym czasie ciasto dwukrotnie złożyć co 50 min.- ciasto podzielić na 2 części i uformować bochenki, ułożyć do wyrośnięcia (najlepiej w koszyku do wyrastania) na ok 2 , 5 godz. - moje rosły 18 godzin w temp. 6 st. C- przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (
chleby można naciąć i obsypać
mąką ) - piec w temp. 235 st. przez ok 40 min.- wystudzić na kratce
Smacznego.źródło: MojeWypieki