Wykonanie
            Tym razem postanowiłam upiec 
chleb w tradycyjny sposób. Kiedyś Ewa powiedziała mi, że pieczenia 
chleba uzależnia i miała zdecydowanie rację. Piekę od niedawna, a ciągle szukam, przeglądam nowe przepisy, mieszam, czekam, aż rośnie ;)



Składniki:- na zaczyn:136 g 
mąki pszennej chlebowej168 g 
wody2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego- ciasto właściwe:680 g 
mąki pszennej chlebowej90 g 
mąki żytniej pełnoziarnistej420 g 
wody1 łyżeczka 
solicały zaczyn

Przepis:- wszystkie składniki zaczynu wymieszać, przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 12-16 godzin- składniki na ciasto właściwe (poza 
solą) wymieszać - przykryć szczelnie i zostawić na 20-60 min. w temp. pokojowej- po tym czasie posypać 
solą, dobrze wyrobić lub zmiksować - przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 2,5 godz. do wyrośnięcia, po tym czasie ciasto dwukrotnie złożyć co 50 min.- ciasto podzielić na 2 części i uformować bochenki, ułożyć do wyrośnięcia (najlepiej w koszyku do wyrastania) na ok 2 , 5 godz. - moje rosły 18 godzin w temp. 6 st. C- przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (
chleby można naciąć i obsypać 
mąką ) - piec w temp. 235 st. przez ok 40 min.- wystudzić na kratce


Smacznego.źródło: MojeWypieki