ßßß Cookit - przepis na Mój pierwszy - Vermont Sourdough

Mój pierwszy - Vermont Sourdough

nazwa

Wykonanie

Tym razem postanowiłam upiec chleb w tradycyjny sposób. Kiedyś Ewa powiedziała mi, że pieczenia chleba uzależnia i miała zdecydowanie rację. Piekę od niedawna, a ciągle szukam, przeglądam nowe przepisy, mieszam, czekam, aż rośnie ;)
Składniki:
- na zaczyn:
136 g mąki pszennej chlebowej
168 g wody
2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
- ciasto właściwe:
680 g mąki pszennej chlebowej
90 g mąki żytniej pełnoziarnistej
420 g wody
1 łyżeczka soli
cały zaczyn
Przepis:
- wszystkie składniki zaczynu wymieszać, przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 12-16 godzin
- składniki na ciasto właściwe (poza solą) wymieszać - przykryć szczelnie i zostawić na 20-60 min. w temp. pokojowej
- po tym czasie posypać solą, dobrze wyrobić lub zmiksować - przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 2,5 godz. do wyrośnięcia, po tym czasie ciasto dwukrotnie złożyć co 50 min.
- ciasto podzielić na 2 części i uformować bochenki, ułożyć do wyrośnięcia (najlepiej w koszyku do wyrastania) na ok 2 , 5 godz. - moje rosły 18 godzin w temp. 6 st. C
- przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (chleby można naciąć i obsypać mąką ) - piec w temp. 235 st. przez ok 40 min.
- wystudzić na kratce
Smacznego.
źródło: MojeWypieki
Źródło:http://dosismakolyki.blogspot.com/2013/05/moj-pierwszy-vermont-sourdough_15.html