ßßß Cookit - przepis na kremowa pietruszkowa z pietruszką...??

kremowa pietruszkowa z pietruszką...??

nazwa

Wykonanie

Owszem. Nie znałam szczerze mówiąc, ale już znam i choć smak jak na pietruszkę przystało specyficzny,
o ile można to tak nazwać...to zupa bardzo przyjemna w smaku, kremowa, jakby słodkawa, pikantna dzięki gałce muszkatołowej...
Jest przebanalna, szybko się ją przyrządza, więc coś idealnego dla mnie;p
Na przepis wpadłam jak to zwykle bywa przypadkiem, bo w jednej z tych moich książeczek,
tak sobie przeglądam, a tu proszę...niby nic a jednak.
Nie wiem czy podzielicie mój zachwyt, polecam...o.
Przygotowanie: 30 min max
Koszt: 4 zł
Składniki:
około 1/2 kg pietruszki
do litra wody + 3 łyżki do ciasta
pęczek natki pietruszki
3 łyżki mąki pełnoziarnistej
1 łyżka masła
olej do smażenia
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Pietruszkę obieram ze skóry, myję, kroję na plastry.
W garnku rozgrzewam dwie łyżki oleju i masło, dodaję pietruszkę i podsmażam chwilę.
Dolewam wodę i gotuję jakieś 15 minut. Doprawiam do smaku, po czym miksuję zupę na krem.
Natkę myję dokładnie, osuszam.
Z mąki, 3 łyżek wody i soli wyrabiam ciasto. Mnie nasypało się nieco więcej mąki, toteż odpowiednio dodałam wody, na oko tak zwane, ale sami zauważycie, kiedy ciasto jest dobre, ma być jak na naleśniki mniej więcej.
Na patelni rozgrzewam olej, kawałki natki maczam w cieście po czym wrzucam na patelnie, smażę na złoty kolor.
Osuszam ręcznikiem nadmiar tłuszczu, podaję z kremem pietruszkowym ;)
Powiem Wam, że obawiałam się tej smażonej w cieście pietruszki, no bo jak to?!
Ale ale ale, to jest dobre, smaczne!!! Dzięki niej zupa jest jeszcze smaczniejsza, bardziej wyrazista.
***
Sorki za zdjęcia, jak się smoli, to wszystko na raz...począwszy od odkurzacza, skończywszy na akumulatorkach do aparatu i samym kompie. Ewidentnie mam dobry dzień, nie ma co;p
Moja cierpliwość wynosi zero, ciśnienie zaś 150 ! ;p
To miłego dnia!:)
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2013/11/kremowa-pietruszkowa-z-pietruszka.html