Wykonanie
Małe kotleciki
z piersi kurczaka w cieście jest to ulubiona forma kotletów moich dzieci. Należy jednak pamiętać by przygotować je tuż przed podaniem, gdyż ciasto jest wtedy chrupiące, później robi się mokre i nie jest już takie smaczne.
Składniki:
piersi kurczaka ( w zależności dla ilu osób się przygotowuje - ja liczę jedną pojedynczą pierś na dwie osoby, czyli tak jak na normalne kotlety),2jajka,
mleko,
mąka,
sól,
pieprz,
natka pietruszki.Przygotowanie:
Piersi kurczaka pokroić w kostkę lub przekroić pierś wzdłuż i rozbić - w zależności jaką kto woli formę kotleta.
Mięso posolić i popieprzyć.
Ciasto: Przygotować głęboki talerz lub miseczkę. Wbić
jajka, wlać
mleko, wsypać
mąkę, posiekaną
pietruszkę, posolić i popieprzyć. Wymieszać. Ciasto musi wyjść ciut rzadsze od ciasta naleśnikowego.
Mięso włożyć do talerza z
ciastem i po kawałku wykładać na rozgrzany tłuszcz. Ja smażyłam na małej patelni, ale lepiej jest to zrobić na dużej by później nie męczyć się z rozdzielaniem kotlecików. Smażyć na średnim ogniu i pilnować by ciasto się nie przypaliło. Gdy ciasto się zarumieni, można wyciągnąć. Gotowe.Smacznego!!!