ßßß Cookit - przepis na Dzwonki karpia na masełku

Dzwonki karpia na masełku

nazwa

Wykonanie

Odkąd pamiętam karp zawsze kojarzył mi się ze świętami i chyba dlatego przygotowuję go tylko na wigilię
. Drugim skojarzeniem z karpiem jest mięsko pachnące i smakujące mulem
Od jakiś kilku lat wydaje mi się jednak że jakość karpia się poprawiła, to znaczy nie czuję już tego zapachu a co najważniejsze karp po prostu mi smakuje
Przepis jest bardzo prosty i wydaje mi się naprawdę godny uwagi, ponieważ karpia przygotowujemy dzień przed wigilią. Zaoszczędza nam to czasu i sprzątania w dniu wigilii
Składniki:
świeży karp
pieprz (najlepiej świeżo mielony)
sól
mleko
masło klarowane (do smażenia)
mąka
masło w kostce
Wykonanie:
Karpia należy: umyć, zeskrobać łuski, odciąć głowę, wypatroszyć i pokroić w dzwonki
dzwonki zalewamy mlekiem i odstawiamy na ok. 1 godzinę
dzwonki wyciągamy, lekko osuszamy i nacinamy (nacięcia wykonujemy tylko w części grzbietowej, w odstępach ok 3 mm na głębokość połowy grubości dzwonka). Trochę zawile napisane
nacinamy tak głęboko aby przeciąć drobne ości znajdujące się naszym karpiu uważając by nie przeciąć dzwonka na wylot.
doprawiamy pieprzem i solą oraz obtaczamy w mące
smażymy, ze wszystkich stron, na rozgrzanym maśle klarowanym (na zwykłym musimy bardzo uważać by się nie przypaliło), do uzyskania złotego koloru
odkładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać (gdy przygotowujemy karpia dzień wcześniej to odstawiamy do wystygnięcia i wkładamy do lodówki)
dzwonki w naczyniu do zapiekania pokrywamy plasterkami masła, wlewamy 1/3 szklanki wody i zapiekamy w tęp. 180 º przez 20 min ( bez przykrycia by zrobiła się chrupiąca skorka)
podajemy posypane natką pietruszki i koniecznie z olejem lnianym
Smacznego !!
Źródło:http://www.xn--bednarzrafa-35b.pl/2013/12/24/dzwonki-karpia-na-maselku