ßßß
 
            
         Fot. M&K Duklas / duklas.plPoziom trudności: średnieRegion: inne
Fot. M&K Duklas / duklas.plPoziom trudności: średnieRegion: inne Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Paluchy pomidorowe - składniki:Na 3 paluchy:1 słoiczek (360 g) suszonych pomidorów w oliwie90 dag mąka +pszenna">mąki pszennej (np. szymanowskiej)20 dag zakwasu pszennego lub żytniego500 ml wody2 dag soli2 dag świeżych drożdży lub torebka (7 g) suszonychmąka żytnia i kukurydzianaPaluchy pomidorowe - sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki ciasta (oprócz mąki żytniej i kukurydzianej) z posiekanymi pomidorami i 50 ml oliwy ze słoiczka. Zagniatamy, aby pomidory równo rozłożyły się w cieście. Ciasto spłaszczamy, składamy kilka razy, wkładamy do natłuszczonej miski. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce, czekamy, aż wyrośnie (1-2 godziny) i podwoi objętość. Jeszcze raz zagniatamy. Dzielimy ciasto na trzy części, a każdą z nich jeszcze raz na trzy części. Formujemy wałki, rozciągamy je na długie paski (o długości naszej blachy do pieczenia), skręcamy ze sobą po trzy. Obtaczamy je w mieszaninie mąki żytniej i kukurydzianej. Układamy paluchy na blasze wyściełanej pergaminem. Czekamy 15-20 minut, aby podrosły, pieczemy 20 minut w 230°C (wnętrze piekarnika warto spryskać wodą lub wstawić na dno żaroodporną miskę z gorącą wodą). Jeśli pieczywo zrobi się rumiane wcześniej niż po 20 minutach, należy wyjąć jeden chlebek i postukać w niego od spodu: głuchy odgłos to znak, że się upiekł i można wyjąć wszystkie z piekarnika.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Paluchy pomidorowe - składniki:Na 3 paluchy:1 słoiczek (360 g) suszonych pomidorów w oliwie90 dag mąka +pszenna">mąki pszennej (np. szymanowskiej)20 dag zakwasu pszennego lub żytniego500 ml wody2 dag soli2 dag świeżych drożdży lub torebka (7 g) suszonychmąka żytnia i kukurydzianaPaluchy pomidorowe - sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki ciasta (oprócz mąki żytniej i kukurydzianej) z posiekanymi pomidorami i 50 ml oliwy ze słoiczka. Zagniatamy, aby pomidory równo rozłożyły się w cieście. Ciasto spłaszczamy, składamy kilka razy, wkładamy do natłuszczonej miski. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce, czekamy, aż wyrośnie (1-2 godziny) i podwoi objętość. Jeszcze raz zagniatamy. Dzielimy ciasto na trzy części, a każdą z nich jeszcze raz na trzy części. Formujemy wałki, rozciągamy je na długie paski (o długości naszej blachy do pieczenia), skręcamy ze sobą po trzy. Obtaczamy je w mieszaninie mąki żytniej i kukurydzianej. Układamy paluchy na blasze wyściełanej pergaminem. Czekamy 15-20 minut, aby podrosły, pieczemy 20 minut w 230°C (wnętrze piekarnika warto spryskać wodą lub wstawić na dno żaroodporną miskę z gorącą wodą). Jeśli pieczywo zrobi się rumiane wcześniej niż po 20 minutach, należy wyjąć jeden chlebek i postukać w niego od spodu: głuchy odgłos to znak, że się upiekł i można wyjąć wszystkie z piekarnika.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu