ßßß
 
            
         Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: trudneIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)300g mąki orkiszowej200g mąki pszennej12g świeżych drożdży340 ml ciepłego mleka i wody (objętość razem)1 łyżeczka miodu1 łyżeczka soli2 łyżki oliwy z oliwekotręby orkiszowesezamoreganoChleb orkiszowo-pszenny - sposób przygotowania: Mąki wsypać do miski, dodać sól, wlać mleko z wodą i wymieszać. Następnie dodać drożdże, sól, miód i oliwę z oliwek. Użyłam robota i końcówek do ciasta. Na najniższych obrotach wyrabiać ciasto przez ok. 8 minut. Po uzyskaniu jednolitej masy przykryć je ściereczką i pozostawić na około 30 minut. Po tym czasie wyłożyć je na posypaną mąką stolnicę i chwilę zagniatać, nadając kształt formy w jakiej będzie pieczony (forma powinna być wypełniona ciastem do połowy wysokości). Formę wcześniej posmarować tłuszczem i obsypać otrębami. Tak przygotowane ciasto przykryć ponowne ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Przed pieczeniem wierzch wysmarować mlekiem, posypać sezamem i oregano. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 210oC i piec w tej temperaturze około 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180oC i piec chleb około 40 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i po 15 minutach wyjąć chleb. Studzić na kratce.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: trudneIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)300g mąki orkiszowej200g mąki pszennej12g świeżych drożdży340 ml ciepłego mleka i wody (objętość razem)1 łyżeczka miodu1 łyżeczka soli2 łyżki oliwy z oliwekotręby orkiszowesezamoreganoChleb orkiszowo-pszenny - sposób przygotowania: Mąki wsypać do miski, dodać sól, wlać mleko z wodą i wymieszać. Następnie dodać drożdże, sól, miód i oliwę z oliwek. Użyłam robota i końcówek do ciasta. Na najniższych obrotach wyrabiać ciasto przez ok. 8 minut. Po uzyskaniu jednolitej masy przykryć je ściereczką i pozostawić na około 30 minut. Po tym czasie wyłożyć je na posypaną mąką stolnicę i chwilę zagniatać, nadając kształt formy w jakiej będzie pieczony (forma powinna być wypełniona ciastem do połowy wysokości). Formę wcześniej posmarować tłuszczem i obsypać otrębami. Tak przygotowane ciasto przykryć ponowne ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Przed pieczeniem wierzch wysmarować mlekiem, posypać sezamem i oregano. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 210oC i piec w tej temperaturze około 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180oC i piec chleb około 40 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i po 15 minutach wyjąć chleb. Studzić na kratce.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu