Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor Przepis nadesłany na konkurs 'Twój przepis na orzeźwienie'Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Tort Melba - składniki:1 jajko50 g cukru1 łyżka mąki pszennej1.5 łyżeczki mąki ziemniaczanejszczypta soli1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa:1 kg białego sera1 puszka brzoskwiń0.5 kg kiwi0.5 kg truskawek1 galaretka cytrynowa1 galaretkakiwi1 galaretka truskawkowa3 łyżki żelatynykilka truskawek i jedna galaretka na wierzch torcikuTort Melba - sposób przygotowania: Białko ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, wsypuję powoli cukier, żeby powstała gładka masa. Dosypuję żółtko i miksuję dalej. Dodaję oba gatunki mąki oraz proszek do pieczenia. Spód tortownicy o wymiarze 22 cm wysmarowuję masłem lub wykładam papieren do pieczenia. Utworzoną wcześniej masę przekładam do tortownicy, wstawiam do piekarnika rozgrzanego do tempertury 180 stopni i piekę około 15 minut. Upieczony biszkopt pozostawiam w formie do całkowitego wystygnięcia. Brzoskwinie wyjmuję z zalewy i miksuję na gładką masę. Każdą z galaretek rozpuszczam w 200 ml wrzącej wody dodając 1 łyżkę żelatyny. Zostawiam do przestudzenia. Do zmiksowanych brzoskwiń dodaję około 325g białego sera i żółtą galaretkę. Wlewam na biszkopt i zostawiam do zastygnięcia w lodówce. Podobnie postepuję z kiwi. Obieramy ze skórki owoc, miksujemy. Dodajemy do niego 325 g sera i galaretkę. Wlewamy na stężałą warstwę z brzoskiwń. Zostawiamy do stężenia w lodówce. Do miski wkładam truskawki, miksuję, dodaję galaretkę i resztę sera. Masę wykładam na poprzednią warstwę. Odstawiam do całkowitego wystudzenia i stężenia w lodówce. Na koniec kroję truskawki na połówki układam na wierzchu ciasta zalewam do końca galaretką truskawkową. Podaję schłodzone.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu