ßßß Cookit - przepis na Tort Melba

Tort Melba

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Przepis nadesłany na konkurs 'Twój przepis na orzeźwienie'
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Tort Melba - składniki:
1 jajko
50 g cukru
1 łyżka mąki pszennej
1.5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
1 kg białego sera
1 puszka brzoskwiń
0.5 kg kiwi
0.5 kg truskawek
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka kiwi
1 galaretka truskawkowa
3 łyżki żelatyny
kilka truskawek i jedna galaretka na wierzch torciku
Tort Melba - sposób przygotowania: Białko ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, wsypuję powoli cukier, żeby powstała gładka masa. Dosypuję żółtko i miksuję dalej. Dodaję oba gatunki mąki oraz proszek do pieczenia. Spód tortownicy o wymiarze 22 cm wysmarowuję masłem lub wykładam papieren do pieczenia. Utworzoną wcześniej masę przekładam do tortownicy, wstawiam do piekarnika rozgrzanego do tempertury 180 stopni i piekę około 15 minut. Upieczony biszkopt pozostawiam w formie do całkowitego wystygnięcia. Brzoskwinie wyjmuję z zalewy i miksuję na gładką masę. Każdą z galaretek rozpuszczam w 200 ml wrzącej wody dodając 1 łyżkę żelatyny. Zostawiam do przestudzenia. Do zmiksowanych brzoskwiń dodaję około 325g białego sera i żółtą galaretkę. Wlewam na biszkopt i zostawiam do zastygnięcia w lodówce. Podobnie postepuję z kiwi. Obieramy ze skórki owoc, miksujemy. Dodajemy do niego 325 g sera i galaretkę. Wlewamy na stężałą warstwę z brzoskiwń. Zostawiamy do stężenia w lodówce. Do miski wkładam truskawki, miksuję, dodaję galaretkę i resztę sera. Masę wykładam na poprzednią warstwę. Odstawiam do całkowitego wystudzenia i stężenia w lodówce. Na koniec kroję truskawki na połówki układam na wierzchu ciasta zalewam do końca galaretką truskawkową. Podaję schłodzone.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/169569321/tort melba/p