Wykonanie
Któregoś dnia zostało nam sporo
białego sera, więc postanowiłyśmy z mamą coś z niego zrobić. Szukałam, szukałam i nie
powiem znalazłam sporo fajnych przepisów, ale stwierdziłyśmy, że zrobimy coś z głowy. No i wyszło takie oto ciasto :) Może nie jest jakieś nie wiadomo jak pomysłowe, ale na prawdę warto spróbować, tym bardziej, że nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu :)Składniki :
Biszkopt :3
jajka3/4 szkl
cukru3/4 szkl
mąki pszennej1/4 szkl.
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa serowa :1/2 kg
sera na sernik lub jakiegoś innego kremowego2
galaretki cytrynowe1/2 szkl.
cukruMasa budyniowa:2 budynie
śmietankoweok. 1/2 szkl
cukrukostka
margarynyMus
truskawkowy:
truskawki +
cukier (ja co roku robię mus, miksuję
truskawki z
cukrem i zamrażam, ale można też zrobić to te świeżych)
galaretka (u mnie wiśniowa)1 łyżka
żelatynydodatkowo :okrągłe
biszkoptyBiszkopt:
Jajka ubić z
cukrem na puszystą masę, po czym dodać obie
mąki i
proszek do pieczenia. Masę wylać na wysmarowaną i wysypaną
bułką tartą blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 20 - 25 min (aż zbrązowieje).Masa serowa:2
galaretki rozpuścić w ok. 1-1,5 szkl
wody i zostawić, aby trochę przestygły.
Ser ubijać przez ok 3 min, dodać
cukier i
galaretki. Odstawić aby stężało.Masa budyniowa :Ugotować 2 budynie z 1/2 szkl.
cukru według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Gdy będzie już zimny utrzeć z 1 kostką
margaryny.Mus
truskawkowy:2
galaretki +
żelatynę rozpuszczamy w ok. 1 - 1,5 szkl. gorącej
wody. Dodajemy do musu i dokładnie miksujemy. Odstawiamy do stężenia.Warstwy :I.
BiszkoptII. Masa serowaIII. Masa budyniowaIV.
Biszkopty ułożone obok siebieV. Mus
truskawkowyI odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego ! :)