ßßß Cookit - przepis na Chłodnik hiszpański Gazpacho

Chłodnik hiszpański Gazpacho

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Przepis nadesłany na konkurs 'Twój przepis na orzeźwienie'
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
1 kg pomidorów
ogórek
cztery ząbki czosnku
cebula
zielona papryka
miękisz z trzech bułek
pięć łyżek oliwy z oliwek
trzy łyżki octu winnego
sól
pieprz i inne przyprawy
Chłodnik hiszpański Gazpacho - sposób przygotowania: Parzymy pomidory wrzątkiem, obieramy je ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Rozgniatamy czosnek. Resztę jarzyn obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko do miksera i razem z miękiszem z bułki (wcześniej namoczonym w wodzie i lekko odciśniętym) dokładnie miksujemy. Dodajemy oliwę i delikatnie ocet. Dolewamy przegotowanej zimnej wody, aby uzyskać konsystencję gęstej zupy. Doprawiamy i jeszcze przez chwilę miksujemy. Wstawiamy na godzinę do lodówki i po tym czasie chłodnik jest gotowy. Możemy podać z grzankami z białego pieczywa lub dodać do chłodnika bardzo drobno posiekane cebulę, paprykę, ogórka i pomidora.
Aromatyczny chłodnik z pieczonych warzyw
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/169569289/chlodnik hiszpanski gazpacho/p