Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Przepis nadesłany na konkurs 'Twój przepis na orzeźwienie'Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1 kg
pomidorówogórekcztery ząbki
czosnkucebulazielona paprykamiękisz z
trzech bułekpięć łyżek
oliwy z oliwektrzy łyżki
octu winnegosólpieprz i inne
przyprawyChłodnik hiszpański Gazpacho - sposób przygotowania: Parzymy
pomidory wrzątkiem, obieramy je ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Rozgniatamy
czosnek. Resztę jarzyn obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko do miksera i razem z miękiszem z
bułki (wcześniej namoczonym w wodzie i lekko odciśniętym) dokładnie miksujemy. Dodajemy
oliwę i delikatnie
ocet. Dolewamy przegotowanej zimnej
wody, aby uzyskać konsystencję gęstej zupy. Doprawiamy i jeszcze przez chwilę miksujemy. Wstawiamy na godzinę do lodówki i po tym czasie chłodnik jest gotowy. Możemy podać z grzankami z
białego pieczywa lub dodać do chłodnika bardzo drobno posiekane
cebulę,
paprykę,
ogórka i
pomidora.Aromatyczny chłodnik z pieczonych warzywPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu