Wykonanie
Moja wersja hiszpańskiego gazpacho.
Pomidory muszą być dojrzałe i pachnące. Ilość
czosnku zależy od naszych upodobań.
składniki6 sporych dojrzałych
pomidorów3
papryki (2 czerwone i 1 żółta)3 - 4 ząbki
czosnku1 spora
cebula8
ogórków gruntowychparę łyżek
oliwy z oliweksól,
pieprzocet winny do smakuprzygotowanieWarzywa umyć,
ogórki obrać,
papryki pozbawić pestek,
pomidory sparzyć i obrać ze skóry( nie zawsze to robię ). Wszystkie składniki wrzucić do blendera lub malaksera i zmiksować na gładką masę. Doprawić
solą,
pieprzem, i
octem do smaku. Mocno schłodzić przed podaniem. Podawać przybrane warzywami pokrojonymi w drobną kostkę.Uwagi. Zupę można rozrzedzić
wodą , ale ja wolę wersję gęstą.