Wykonanie
Nie ma chyba drugiej potrawy, która tak bardzo kojarzyłaby się z Hiszpanią jak Gazpacho. Jego ostrość, chłód i
słodycz idealnie współgrają tworząc perfekcyjną mieszankę dla zmęczonych upałem i pragnących orzeźwienia. Danie to przekonuje do siebie nawet tych, którzy nie przepadają za wszelkiego rodzaju chłodnikami. Zupa ta pochodzi z Andaluzji, ale istnieją jego regionalne odmiany. Oczywiście każdy kucharz ma swój własny sposób na to jak przygotować idealne Gazpacho. Nasz przepis znalazłyśmy w jednej z książek kucharski i smakuje dokładnie tak jak to Gazpacho, które jadłyśmy w Hiszpanii.Porcja dla 4 osób
Składniki:-2
cebule-2
ogórki gruntowe-2,5
papryki-2 ząbki
czosnku-1 łyżka
oliwy z oliwek-1,5 łyżki
octu winnego-1 łyżka
przecieru pomidorowego-300 ml
soku pomidorowego-0,5 kg
pomidorów-
sól i
pieprz ziołowy Prymat do smakuSposób przygotowania:1. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przekrojone na pół
papryki, do czasu aż skóra będzie łatwo schodziła (ok. 30 minut).1.
Pomidory dokładnie myjemy, lekko rozcinamy skórkę (aby po sparzeniu lepiej schodziła) i następnie sparzamy wrzątkiem. Przekrajemy na mniejsze kawałki, pozbywając się nasion.3. Drobno siekamy ząbki
czosnku, obieramy
ogórki i
cebule. Przekrajemy je na ćwiartki.4. Następnie w melakserze dokładnie miksujemy
cebule,
papryki,
ogórki,
pomidory,
czosnek,
ocet, przecier,
oliwę z oliwek. Dolewamy do tego
sok pomidorowy i miksujemy ponownie przez chwilę.5. Przyprawiamy całość
solą i
pieprzem.6. Gazpacho z racji iż to chłodnik najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez minimum 2-3 godziny.
Smacznego!
P.s. Gazpacho świetnie się sprawdzi podczas letnich przyjęć i imprez jako jedna z przystawek!