ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka ziemniaczana z ricottą i bekonem

Zapiekanka ziemniaczana z ricottą i bekonem

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Marco Luca Ghia
Fot. Agara Jakubowska / Agencja Gazeta
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (2 głosy)
300 g ziemniaków przekrojonych na połówki
250 g szynki prosciutto
2 jajka
800 g świeżego sera ricotta
50 g startego parmezanu
garść ziół np:.
pietruszka
bazylia
szczypiorek i oregano
250 g pomidorów cherry
Do podania:
bekon grillowany
tosty
rukola
oliwa extra virgin
ocet balsamiczny
Zapiekanka ziemniaczana z ricottą i bekonem - sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Foremkę do chleba o wymiarach 10 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Obrane ziemniaki gotujemy przez 8-10 minut, odcedzamy. Kiedy ostygną, ścieramy na grubej tarce do dużej miski. Prosciutto drobno siekamy, mieszamy z tartymi ziemniakami. Jajka miksujemy z ricottą. Łączymy z ziemniakami i szynką, dodajemy parmezan i zioła, a następnie doprawiamy. Wkładamy masę do wysmarowanej formeki i pieczemy przez 20 minut. Zostawiamy do ostygnięcia. Pomidory układamy na blasze, skrapiamy oliwą. Pieczemy przez 5 minut, aż zaczną pękać. Zapiekankę wyjmujemy z formy i kroimy na grube plastry. Podajemy z pomidorami, bekonem oraz tostami i rukolą skropioną oliwą i octem balsamicznym.
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z łososiem i papryką
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/168143761/zapiekanka ziemniaczana z ricotta i bekonem/p