ßßß
Fot. Agara Jakubowska / Agencja GazetaCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)300 g ziemniaków przekrojonych na połówki250 g szynki prosciutto2 jajka800 g świeżego sera ricotta50 g startego parmezanugarść ziół np:.pietruszkabazyliaszczypiorek i oregano250 g pomidorów cherryDo podania:bekon grillowanytostyrukolaoliwa extra virginocet balsamicznyZapiekanka ziemniaczana z ricottą i bekonem - sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Foremkę do chleba o wymiarach 10 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Obrane ziemniaki gotujemy przez 8-10 minut, odcedzamy. Kiedy ostygną, ścieramy na grubej tarce do dużej miski. Prosciutto drobno siekamy, mieszamy z tartymi ziemniakami. Jajka miksujemy z ricottą. Łączymy z ziemniakami i szynką, dodajemy parmezan i zioła, a następnie doprawiamy. Wkładamy masę do wysmarowanej formeki i pieczemy przez 20 minut. Zostawiamy do ostygnięcia. Pomidory układamy na blasze, skrapiamy oliwą. Pieczemy przez 5 minut, aż zaczną pękać. Zapiekankę wyjmujemy z formy i kroimy na grube plastry. Podajemy z pomidorami, bekonem oraz tostami i rukolą skropioną oliwą i octem balsamicznym.Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z łososiem i paprykąPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu