ßßß
Fot. BBSPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia grecka
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)2 jasnozielone lub białe papryki1/2 kg fety1 łyżka świeżego oregano6 łyżek oliwy z oliweksok z 2 cytrynDip z papryki - sposób przygotowania: Papryki w całości pieczemy w piekarniku (180°C, ok. 25 minut), aż skórka zacznie lekko brązowieć. Na chwilę wkładamy je do zimnej osolonej wody i obieramy ze skórki. Następnie usuwamy środki i miksujemy. Podczas miksowania stopniowo dodajemy fetę, oregano, oliwę, a na koniec sok z cytryn. Miksujemy jeszcze chwilę, aż wszystkie składniki się połączą, a dip stanie się kremowy i jednolity. Po wyłożeniu na talerzyk dip można udekorować kawałkiem papryki i gałązką oregano.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu