ßßß Cookit - przepis na Policzki wołowe z sosem żurkowym i konfiturą z jarzębiny

Policzki wołowe z sosem żurkowym i konfiturą z jarzębiny

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Sebastian Dzierzgwa, Konrad Dzikowski
Fot. Łukasz Falkowski / Agencja Gazeta
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: trudne
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Policzki wołowe z sosem żurkowym i konfiturą z jarzębiny - składniki:
500 g policzków wołowych
5 śliwek
150 g włoszczyzny
1 łyżka miodu z rejonu Dolnej Wisły
2 łyżki oleju do smażenia
1 mała cebula
sól
pieprz
Sos:
100 ml bulionu
100 ml żuru kujawskiego
1 mała cebula
Do dekoracji:
szklanka jarzębiny (uprzednio przemrożonej)
3/4 szklanki cukru
1 jabłko
kiełki rzodkiewki
Policzki wołowe z sosem żurkowym i konfiturą z jarzębiny - sposób przygotowania: Mięso oczyść ze ścięgien, delikatnie dopraw solą i pieprzem. Obsmaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, przełóż do szybkowaru. Na patelni rozgrzej miód, dodaj śliwki i lekko przesmaż, dopraw cynamonem, przełóż do szybkowaru. Cebulkę pokrój w kostkę, podsmaż na tłuszczu na złoto, przełóż do szybkowaru. Podlej wszystko niewielką ilością wody, zamknij szybkowar i gotuj około 1 godziny. Przygotuj sos: cebulę drobno posiekaj. W garnku rozgrzej tłuszcz, dodaj cebulę i usmaż na jasnozłoto. Dodaj bulion i żur i gotuj ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Zmiksuj. Jarzębinę po rozmrożeniu przełóż do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj 10 minut. Odlej wodę, dodaj pół szklanki wody, cukier i gotuj 10 minut. Dodaj pokrojone w kostkę jabłko i smaż 10 minut. Ugotowane policzki podawaj z sosem i jarzębiną z jabłkami na purée z topinambura.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/164744909/policzki wolowe z sosem zurkowym i konfitura z jarzebiny/p