Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Sebastian Dzierzgwa, Konrad Dzikowski

Fot. Łukasz Falkowski / Agencja GazetaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: trudneIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Policzki wołowe z sosem
żurkowym i
konfiturą z jarzębiny - składniki:500 g policzków wołowych5
śliwek150 g
włoszczyzny1 łyżka
miodu z rejonu Dolnej Wisły2 łyżki
oleju do smażenia1 mała
cebulasólpieprzSos:100 ml
bulionu100 ml
żuru kujawskiego1 mała
cebulaDo dekoracji:szklanka jarzębiny (uprzednio przemrożonej)3/4 szklanki
cukru1
jabłkokiełki rzodkiewkiPoliczki wołowe z sosem
żurkowym i
konfiturą z jarzębiny - sposób przygotowania:
Mięso oczyść ze ścięgien, delikatnie dopraw
solą i
pieprzem. Obsmaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, przełóż do szybkowaru. Na patelni rozgrzej
miód, dodaj
śliwki i lekko przesmaż, dopraw
cynamonem, przełóż do szybkowaru.
Cebulkę pokrój w kostkę, podsmaż na tłuszczu na złoto, przełóż do szybkowaru. Podlej wszystko niewielką ilością
wody, zamknij szybkowar i gotuj około 1 godziny. Przygotuj sos:
cebulę drobno posiekaj. W garnku rozgrzej tłuszcz, dodaj
cebulę i usmaż na jasnozłoto. Dodaj
bulion i żur i gotuj ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Zmiksuj. Jarzębinę po rozmrożeniu przełóż do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj 10 minut. Odlej
wodę, dodaj pół szklanki
wody,
cukier i gotuj 10 minut. Dodaj pokrojone w kostkę
jabłko i smaż 10 minut. Ugotowane policzki podawaj z sosem i jarzębiną z
jabłkami na purée z topinambura.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu