ßßß
Fot. Łukasz Falkowski / Agencja GazetaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: trudneIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Policzki wołowe z sosem żurkowym i konfiturą z jarzębiny - składniki:500 g policzków wołowych5 śliwek150 g włoszczyzny1 łyżka miodu z rejonu Dolnej Wisły2 łyżki oleju do smażenia1 mała cebulasólpieprzSos:100 ml bulionu100 ml żuru kujawskiego1 mała cebulaDo dekoracji:szklanka jarzębiny (uprzednio przemrożonej)3/4 szklanki cukru1 jabłkokiełki rzodkiewkiPoliczki wołowe z sosem żurkowym i konfiturą z jarzębiny - sposób przygotowania: Mięso oczyść ze ścięgien, delikatnie dopraw solą i pieprzem. Obsmaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, przełóż do szybkowaru. Na patelni rozgrzej miód, dodaj śliwki i lekko przesmaż, dopraw cynamonem, przełóż do szybkowaru. Cebulkę pokrój w kostkę, podsmaż na tłuszczu na złoto, przełóż do szybkowaru. Podlej wszystko niewielką ilością wody, zamknij szybkowar i gotuj około 1 godziny. Przygotuj sos: cebulę drobno posiekaj. W garnku rozgrzej tłuszcz, dodaj cebulę i usmaż na jasnozłoto. Dodaj bulion i żur i gotuj ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Zmiksuj. Jarzębinę po rozmrożeniu przełóż do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj 10 minut. Odlej wodę, dodaj pół szklanki wody, cukier i gotuj 10 minut. Dodaj pokrojone w kostkę jabłko i smaż 10 minut. Ugotowane policzki podawaj z sosem i jarzębiną z jabłkami na purée z topinambura.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu