Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Satoshi Toyo
Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.plCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)240 g
świeżego tuńczyka30 g
żółtej fasolki szparagowej30 g surowych
szparagów zielonych30 g
cebuli cukrowej30 g
groszku cukrowegogalaretka z ponzu:60 ml
sosu sojowego110 ml mirin60 ml
soku z limonki90 ml
bulionu dashi5 g
żelatynyGrillowany
tuńczyk z
galaretką z ponzu i warzywami - sposób przygotowania: Przygotuj
rybę:
tuńczyka lekko obsmaż na patelni grillowej (tylko wierzch ma zmienić kolor,
ryba pozostaje surowa w środku). Następnie szybko przełóż go na chwilę do bardzo zimnej
wody, aby zatrzymać proces gotowania, wyjmij z
wody, osusz i wstaw do lodówki. Przygotuj
galaretkę: wlej do garnka
sos sojowy, mirin,
sok z limonki oraz dashi i doprowadź do wrzenia. Dodaj
żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści.
Wywar przecedź przez sitko. Następnie szybko schłodź w wodzie z
lodem. Przygotuj warzywa:
cebulę obierz i pokrój w piórka. Oczyszczone
fasolkę,
szparagi i
groszek ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie, odcedź i ostudź.
Tuńczyka po schłodzeniu pokrój w plasterki, ułóż na talerzu i przykryj
galaretką. Podawaj z warzywami.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu