ßßß Cookit - przepis na Grillowany tuńczyk z galaretką z ponzu i warzywami

Grillowany tuńczyk z galaretką z ponzu i warzywami

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Satoshi Toyo
Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
240 g świeżego tuńczyka
30 g żółtej fasolki szparagowej
30 g surowych szparagów zielonych
30 g cebuli cukrowej
30 g groszku cukrowego
galaretka z ponzu:
60 ml sosu sojowego
110 ml mirin
60 ml soku z limonki
90 ml bulionu dashi
5 g żelatyny
Grillowany tuńczyk z galaretką z ponzu i warzywami - sposób przygotowania: Przygotuj rybę: tuńczyka lekko obsmaż na patelni grillowej (tylko wierzch ma zmienić kolor, ryba pozostaje surowa w środku). Następnie szybko przełóż go na chwilę do bardzo zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania, wyjmij z wody, osusz i wstaw do lodówki. Przygotuj galaretkę: wlej do garnka sos sojowy, mirin, sok z limonki oraz dashi i doprowadź do wrzenia. Dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Wywar przecedź przez sitko. Następnie szybko schłodź w wodzie z lodem. Przygotuj warzywa: cebulę obierz i pokrój w piórka. Oczyszczone fasolkę, szparagi i groszek ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie, odcedź i ostudź. Tuńczyka po schłodzeniu pokrój w plasterki, ułóż na talerzu i przykryj galaretką. Podawaj z warzywami.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/163093819/grillowany tunczyk z galaretka z ponzu i warzywami/p