ßßß
Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.plCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)240 g świeżego tuńczyka30 g żółtej fasolki szparagowej30 g surowych szparagów zielonych30 g cebuli cukrowej30 g groszku cukrowegogalaretka z ponzu:60 ml sosu sojowego110 ml mirin60 ml soku z limonki90 ml bulionu dashi5 g żelatynyGrillowany tuńczyk z galaretką z ponzu i warzywami - sposób przygotowania: Przygotuj rybę: tuńczyka lekko obsmaż na patelni grillowej (tylko wierzch ma zmienić kolor, ryba pozostaje surowa w środku). Następnie szybko przełóż go na chwilę do bardzo zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania, wyjmij z wody, osusz i wstaw do lodówki. Przygotuj galaretkę: wlej do garnka sos sojowy, mirin, sok z limonki oraz dashi i doprowadź do wrzenia. Dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Wywar przecedź przez sitko. Następnie szybko schłodź w wodzie z lodem. Przygotuj warzywa: cebulę obierz i pokrój w piórka. Oczyszczone fasolkę, szparagi i groszek ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie, odcedź i ostudź. Tuńczyka po schłodzeniu pokrój w plasterki, ułóż na talerzu i przykryj galaretką. Podawaj z warzywami.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu