ßßß Cookit - przepis na Roladki rybne z sosem teriyaki

Roladki rybne z sosem teriyaki

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Radosław Pelc
Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: trudne
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (1 głos)
Składniki dla 1 osoby:
Słodki sos teriyaki:
1
5 szklanki sake
1 szklanka wina mirin
1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
1/2 szklanki sosu sojowego
2 szklanki cukru
Roladki:
filet (250 g) z gardłosza lub innej ryby (flądry lub soli)
sól i pieprz cytrynowy
1/4 kostki masła
1 łyżeczka pasty truflowej
po 5 cienkich lub podłużnych plastrów cukinii i marchewki
ukrojonych obieraczką do warzyw
1 zielony szparag
Oraz:
2 młode ziemniaki
papryczka chilli (do smaku)
1 ząbek czosnku
5 listków kolendry
roszponka
Roladki rybne z sosem teriyaki - sposób przygotowania: Robimy sos. Wszystkie składniki, oprócz sosu sojowego i cukru, wlewamy do rondelka i gotujemy, aż alkohol odparuje. Wlewamy sos sojowy, gdy zacznie się gotować, wsypujemy cukier i zmniejszamy płomień. Zdejmujemy z ognia, gdy sos zgęstnieje. Filet mielemy w maszynce z grubym sitkiem (można zmiksować w blenderze), przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Na folii aluminiowej, posmarowanej masłem, kładziemy masę rybną. Delikatnie ją rozgniatamy i formujemy w kwadrat. Smarujemy pastą truflową, układamy plastry cukinii i marchewki, tak aby przykryły masę rybną. Na wierzchu, przy brzegu, kładziemy szparag. Zwijamy w roladkę (wraz z folią). Pieczemy 12 minut w 145°C. Ziemniaki gotujemy w mundurkach na półtwardo. Studzimy, kroimy w plastry i lekko podsmażamy na oliwie. Dodajemy posiekaną chilli, czosnek i kolendrę. Smażymy chwilę, pilnując, żeby czosnek się nie przypalił. Roladkę podajemy z ziemniakami i roszponką. Polewamy sosem.
Grillowane roladki z cukinii i kurczaka w boczku
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/160023549/roladki rybne z sosem teriyaki/p