Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Radosław Pelc

Fot. Andrzej Krasowski / Agencja GazetaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: trudne

Średnia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)Składniki dla 1 osoby:Słodki
sos teriyaki:15 szklanki sake1 szklanka
wina mirin1 szklanka
wytrawnego czerwonego wina1/2 szklanki
sosu sojowego2 szklanki
cukruRoladki:filet (250 g) z gardłosza lub innej
ryby (
flądry lub
soli)
sól i
pieprz cytrynowy1/4 kostki
masła1 łyżeczka pasty truflowejpo 5 cienkich lub podłużnych plastrów
cukinii i
marchewkiukrojonych obieraczką do warzyw1
zielony szparagOraz:2
młode ziemniakipapryczka chilli (do smaku)1 ząbek
czosnku5 listków
kolendryroszponkaRoladki
rybne z
sosem teriyaki - sposób przygotowania: Robimy sos. Wszystkie składniki, oprócz
sosu sojowego i
cukru, wlewamy do rondelka i gotujemy, aż
alkohol odparuje. Wlewamy
sos sojowy, gdy zacznie się gotować, wsypujemy
cukier i zmniejszamy płomień. Zdejmujemy z ognia, gdy sos zgęstnieje. Filet mielemy w maszynce z grubym sitkiem (można zmiksować w blenderze), przyprawiamy
solą i
pieprzem cytrynowym. Na folii aluminiowej, posmarowanej
masłem, kładziemy masę
rybną. Delikatnie ją rozgniatamy i formujemy w kwadrat. Smarujemy pastą
truflową, układamy plastry
cukinii i
marchewki, tak aby przykryły masę
rybną. Na wierzchu, przy brzegu, kładziemy
szparag. Zwijamy w roladkę (wraz z folią). Pieczemy 12 minut w 145°C.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach na półtwardo. Studzimy, kroimy w plastry i lekko podsmażamy na
oliwie. Dodajemy posiekaną
chilli,
czosnek i
kolendrę. Smażymy chwilę, pilnując, żeby
czosnek się nie przypalił. Roladkę podajemy z
ziemniakami i
roszponką. Polewamy sosem.Grillowane roladki z
cukinii i
kurczaka w
boczkuPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu