ßßß
Fot. Agata Jakubowska / AGCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)Ciasto drożdżowe: 50 dag mąki25 g suchych drożdży instant1 łyżeczka cukru2 łyżeczki soli3 łyżki roztopionego masła1 szklanka ciepłego mleka2 jaja Farsz: 3 czerwone cebule2 kulki mrożonego szpinaku w liściach1/2 łyżeczki soliszczypta mielonego kminku i czarnuszki1 łyżeczka octu balsamico3 łyżki oleju5 dag pestek dyniPasztecik-bułeczka z czerwoną cebulą i szpinakiem - sposób przygotowania: Cebulę siekamy i sparzamy. Szpinak rozmrażamy w rondelku, dodając odrobinę wody. Odcedzamy. Mieszamy cebulę i szpinak. Solimy, dodajemy pieprz, przyprawy, ocet, zalewamy olejem. Odstawiamy na 1-2 godziny. Przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól, masło, mleko i jedno roztrzepane jajko. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wyrabiamy ciasto, by odstawało od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1.5 godziny. Roztrzepujemy drugie jajko. Odrywamy równe kawałki ciasta (ok. 12-15 bułeczek). Rozpłaszczamy je lekko. Na każdą kładziemy dużą łyżkę farszu, który "zakrywamy" ciastem. Wierzch bułki smarujemy jajkiem, posypujemy pestkami dyni. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Pieczemy 20-25 minut w 160°C na złoty kolor. Podajemy ciepłe.Cebula na pierwszym planie
. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i zapiekaj 15-20 minut. Autor: Maria Szkop Pasztecik - bułeczka z czerwoną cebulą i szpinakiem Ciasto drożdżowe: 50 dag mąki 25 g suchych drożdży instant 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 3 łyżki roztopionego masła 1 szklanka ciepłego mleka 2 jaja Farsz: 3 czerwoneCo do barszczu?
przyrumienią. Autor: Nowa Kuchnia Polska Najlepiej smakują na ciepło. Pasztecik - bułeczka z czerwoną cebulą i szpinakiem Składniki: Ciasto drożdżowe: 50 dag mąki 25 g suchych drożdży instant 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 3 łyżki roztopionego masła 1 szklanka ciepłego mleka 2 jaja Farsz: 3 czerwone cebule 2Ciasto drożdżowe na słono - na drugie śniadanie i przekąskę
). Polecamy także przepisy na pasztecik bułeczkę z czerwoną cebulą i szpinakiem oraz bułeczki z pieczarkami . Bułeczki z kiełbasą paprykowaną i papryczką chilli 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka łyżka cukru 500 g mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka soli 150 g kiełbasy paprykowanej papryczka chilliJak na drożdżach
rozgrzanego do 170 st. C i piecz 15-20 minut na złocisty kolor. Autor: Maria Szkop Drożdżowe bułeczki faszerowane różnymi słonymi farszami to smakowite uzupełnienie filiżanki czerwonego barszczu. Najlepiej smakują na ciepło. Pasztecik - bułeczka z czerwoną cebulą i szpinakiem Ciasto drożdżowe: 50 dag mąki 25