Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik Kuchnia

Fot. Agata Jakubowska / AGCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)
Ciasto drożdżowe: 50 dag
mąki25 g suchych
drożdży instant1 łyżeczka
cukru2 łyżeczki
soli3 łyżki roztopionego
masła1 szklanka ciepłego
mleka2
jaja Farsz: 3
czerwone cebule2 kulki
mrożonego szpinaku w liściach1/2 łyżeczki
soliszczypta mielonego
kminku i
czarnuszki1 łyżeczka
octu balsamico3 łyżki
oleju5 dag pestek dyniPasztecik-bułeczka z
czerwoną cebulą i
szpinakiem - sposób przygotowania:
Cebulę siekamy i sparzamy.
Szpinak rozmrażamy w rondelku, dodając odrobinę
wody. Odcedzamy. Mieszamy
cebulę i
szpinak. Solimy, dodajemy
pieprz,
przyprawy,
ocet, zalewamy
olejem. Odstawiamy na 1-2 godziny. Przesiewamy
mąkę, dodajemy
drożdże,
cukier,
sól,
masło,
mleko i jedno roztrzepane
jajko. Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową. Wyrabiamy ciasto, by odstawało od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1.5 godziny. Roztrzepujemy drugie
jajko. Odrywamy równe kawałki ciasta (ok. 12-15 bułeczek). Rozpłaszczamy je lekko. Na każdą kładziemy dużą łyżkę farszu, który "zakrywamy"
ciastem. Wierzch
bułki smarujemy
jajkiem, posypujemy
pestkami dyni. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Pieczemy 20-25 minut w 160°C na złoty kolor. Podajemy ciepłe.
Cebula na pierwszym planie

. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i zapiekaj 15-20 minut. Autor:
Maria Szkop Pasztecik - bułeczka z
czerwoną cebulą i
szpinakiem Ciasto drożdżowe: 50 dag
mąki 25 g suchych
drożdży instant 1 łyżeczka
cukru 2 łyżeczki
soli 3 łyżki roztopionego
masła 1 szklanka ciepłego
mleka 2
jaja Farsz: 3 czerwoneCo do barszczu?

przyrumienią. Autor: Nowa Kuchnia Polska Najlepiej smakują na ciepło. Pasztecik - bułeczka z
czerwoną cebulą i
szpinakiem Składniki:
Ciasto drożdżowe: 50 dag
mąki 25 g suchych
drożdży instant 1 łyżeczka
cukru 2 łyżeczki
soli 3 łyżki roztopionego
masła 1 szklanka ciepłego
mleka 2
jaja Farsz: 3
czerwone cebule 2
Ciasto drożdżowe na słono - na drugie śniadanie i przekąskę

). Polecamy także przepisy na pasztecik bułeczkę z
czerwoną cebulą i
szpinakiem oraz bułeczki z
pieczarkami . Bułeczki z
kiełbasą paprykowaną i
papryczką chilli 50 g świeżych
drożdży 250 ml
mleka łyżka
cukru 500 g
mąki pszennej 2
jajka 1 łyżeczka
soli 150 g
kiełbasy paprykowanej
papryczka chilliJak na drożdżach

rozgrzanego do 170 st. C i piecz 15-20 minut na złocisty kolor. Autor:
Maria Szkop
Drożdżowe bułeczki faszerowane różnymi słonymi farszami to smakowite uzupełnienie filiżanki czerwonego barszczu. Najlepiej smakują na ciepło. Pasztecik - bułeczka z
czerwoną cebulą i
szpinakiem Ciasto drożdżowe: 50 dag
mąki 25