Wykonanie
Chleb naan to popularne
pieczywo pochodzenia środkowoazjatyckiego, w Indiach z którymi jest najczęściej kojarzony, to element kuchni kaszmirskiej, doskonale pasuje do dań
mięsnych czy klasycznego
curry. Dla mnie dodatek idealny, gdyż nie jestem fanką
ryżu.Z wielu przepisów wybrałam ten thiessy, ale zmodyfikowałam go lekko. Zamiast
proszku do pieczenia i
sody, zastosowałam suche
drożdże.

Składniki:4 szklanki
mąki2 łyżeczki suchych
drożdży1 łyżeczka
soli2 łyżeczki
cukru1
jajko (opcjonalnie)1 szklanka
mleka2 łyżki
jogurtu2 łyżeczki nasion
czarnuszki12 łyżeczek
oleju2 łyżeczki
masłaWykonanie:W misce wymieszaj
mąkę z
drożdżami i
solą.Dodaj
cukier,
jajko,
mleko,
jogurt i wyrób ciasto. Jeśli jest zbyt suche i nie chce się wyrobić, należy dodać trochę
wody.Odstaw na 15-30 min do lekkiego wyrośnięcia.Rozgrzej piekarnik do 200C. Blachę na której będą pieczone
chlebki zostaw w piekarniku.Wstaw do piekarnika również naczynie żaroodporne wypełnione
wodą, dzięki temu
chlebki nie będą za suche.Ciasto podziel na 8 części.Przygotuj dwie miseczki: do jednej wlej
olej (ok. 12 łyżeczek), do drugiej
wodę (około 1 szklanki).Ciasto rozwałkuj, a następnie naciągnij ręką, aby otrzymać tradycyjny kształt podobny do kropli
wody.Rozciągnięty placek z jednej strony posmaruj
wodą (ja to robiłam dłonią), drugą
olejem i posyp
czarnuszką.Placki układaj na rozgrzanej blaszce (tłustą stroną do góry) i piec aż na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się brązowe bąble.Po upieczeniu posmaruj
masłem.Jeśli
chlebki stwardnieją, można je odświeżyć, smarując
masłem i odgrzewając w piekarniku.Moje
chlebki są dość blade, ale wynika to z tendencji mojego piekarnika do przypalania dołu i niedopiekania od góry. Mimo braku opalenizny,
chlebki wyszły bardzo dobre.Smacznego!