ßßß Cookit - przepis na Chlebek naan

Chlebek naan

nazwa

Wykonanie

Chleb naan to popularne pieczywo pochodzenia środkowoazjatyckiego, w Indiach z którymi jest najczęściej kojarzony, to element kuchni kaszmirskiej, doskonale pasuje do dań mięsnych czy klasycznego curry. Dla mnie dodatek idealny, gdyż nie jestem fanką ryżu.
Z wielu przepisów wybrałam ten thiessy, ale zmodyfikowałam go lekko. Zamiast proszku do pieczenia i sody, zastosowałam suche drożdże.
Składniki:
4 szklanki mąki
2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
1 jajko (opcjonalnie)
1 szklanka mleka
2 łyżki jogurtu
2 łyżeczki nasion czarnuszki
12 łyżeczek oleju
2 łyżeczki masła
Wykonanie:
W misce wymieszaj mąkę z drożdżami i solą.
Dodaj cukier, jajko, mleko, jogurt i wyrób ciasto. Jeśli jest zbyt suche i nie chce się wyrobić, należy dodać trochę wody.
Odstaw na 15-30 min do lekkiego wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 200C. Blachę na której będą pieczone chlebki zostaw w piekarniku.
Wstaw do piekarnika również naczynie żaroodporne wypełnione wodą, dzięki temu chlebki nie będą za suche.
Ciasto podziel na 8 części.
Przygotuj dwie miseczki: do jednej wlej olej (ok. 12 łyżeczek), do drugiej wodę (około 1 szklanki).
Ciasto rozwałkuj, a następnie naciągnij ręką, aby otrzymać tradycyjny kształt podobny do kropli wody.
Rozciągnięty placek z jednej strony posmaruj wodą (ja to robiłam dłonią), drugą olejem i posyp czarnuszką.
Placki układaj na rozgrzanej blaszce (tłustą stroną do góry) i piec aż na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się brązowe bąble.
Po upieczeniu posmaruj masłem.
Jeśli chlebki stwardnieją, można je odświeżyć, smarując masłem i odgrzewając w piekarniku.
Moje chlebki są dość blade, ale wynika to z tendencji mojego piekarnika do przypalania dołu i niedopiekania od góry. Mimo braku opalenizny, chlebki wyszły bardzo dobre.
Smacznego!
Źródło:http://grubajadzia.blogspot.com/2012/02/chlebek-naan.html