Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Lubię GotowaćCzas przygotowania: powyżej 60 minutRegion: kuchnia polskaŚrednia ocena potrawyOceń przepis (19 głosów)Pasztet cielęcy - składniki:1 kg
łopatki cielęcej bez kości25 dag
wątróbki cielęcej15 dag
słoninykajzerka3
jajaćwierć szklanki
śmietanki 30-proc.łyżka
smalcusólpieprzMarynata:2
marchewkipietruszkakawałek
selerabiała część
poracebula1/3 szklanki białego
wytrawnego winaDo przygotowania formy:2 łyżki
masła2 łyżki
tartej bułkiPasztet cielęcy - sposób przygotowania: Warzywa korzeniowe obrać, umyć, zetrzeć na tarce do jarzyn,
por i
cebulę pokroić, dodać
wino, wymieszać.
Mięso opłukać, odsączyć, pokroić w dużą kostkę, łożyć do marynaty i pozostawić w lodówce na 24 godz. Następnie usmażyć na
smalcu mięso i czwartą część warzyw z marynaty, a
potem dodać
słoninę i dusić do miękkości. Pod koniec dodać pokrojoną w paski
wątróbkę i dusić jeszcze 10 min.
Bułkę namoczyć w
śmietance i odcisnąć.
Mięso ze
słoniną i warzywami oraz
wątróbką zemleć trzykrotnie, dodać
bułkę,
jajka, doprawić
solą i
pieprzem, wyrobić na gładką masę. Sos odparować tak, żeby zostało pół szklanki, wlać do masy, wymieszać. Formy do pieczenia wysmarować
masłem i obsypać
tartą bułką, wypełnić do 2/3 wysokości masą, wyrównać powierzchnię i piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podawać z
pieczywem, piklami i
chrzanem.Pasztet wiejskiPasztet z
soczewicyuleciały bąbelki powietrza. Piec ok. 30 min, przed krojeniem dobrze ostudzić. W czasach, gdy
mięso było luksusem, pasztety cielęce, wieprzowe czy z dzika podnosiły rangę świątecznego stołu. Dziś
mięso jemy na co dzień, więc na święta nie jest wyjątkową atrakcją. Pasztet z
soczewicy własnego wypieku z