Wykonanie
Zapach pieczonego pasztetu kojarzy mi się z dzieciństwem. Pasztet kupny to zdecydowanie nie to samo co domowy. Praktycznie w każdym tygodniu gotuję rosół, dlatego też bardzo często mamy na drugi dzień (lub jeszcze tego samego) domowy, pyszny pasztet. Maszynka do mielenia po raz kolejny okazuje się nieoceniona!!! Dzielę się z
Wami moim przepisem na pasztet, który zakłócił spokój smakowy już niejednemu naszemu sąsiadowi!!! :)
Składniki:-
mięso z rosołu (2 uda z
kurczaka, ok. 200 g
mięsa wołowego),- warzywa z rosołu (3-4 średnie
marchewki, 2
pietruszki, mały kawałek
selera),- średnia
cebula,- 2 małe
kajzerki,- 2-3
jajka,-
pieprz,
sól,-
gałka muszkatołowa,-
smalec,-
oliwa,-
bułka tarta.Przygotowanie:Gotujemy rosół z
mięsem i warzywami. Oddzielamy
mięso od kości i czekamy aż trochę przestygnie. Na patelni z niewielką ilością
oleju wrzucamy pokrojoną w ósemki
cebulę. W międzyczasie rozmaczamy w garnku z
wodą kajzerki. Kiedy
mięso będzie już chłodniejsze, wrzucamy do maszynki do mielenia naprzemian
mięso, warzywa z rosołu,
cebulę i rozmoczone w wodzie
kajzerki. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem. Na koniec przyprawiania dodajemy 1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej.Następnie oddzielamy
żółtka od
białek. Ubijamy pianę z
białek, dodając do niej szczyptę
soli. Do przyprawionego pasztetu dodajemy
żółtka i mieszamy (najlepiej ręką). Kiedy piana z
białek będzie gotowa, dodajemy ją do pasztetu i delikatnie łączymy. Wykładamy powstałą masę na natłuszczoną
smalcem i opruszoną
bułką tartą blachę keksową. Wyrównujemy wierzch. Pozostało tylko wstawić nasz pasztet do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i piec 60-90 minut. Pasztet powinien być z wierzchu złotobrązowy (jak na zdjęciu).
Smacznego!!!