Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 230 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mięso wołowe 500 gramów
mięso wieprzowe 500 gramów
mieso cielęce 500 gramówpodgardle 300 gramów
mięso z kurczaka (udka podudzia)500 gramów
wątróbki kurze 250 gramów
cebula 2 sztuk
marchewka 2 sztuk
pietruszka 1 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
pieprz 5 ziarna
kajzerka 2 sztuk
jajka 6 sztukgałka muszkatolowa 1 sztuk
smalec 2 łyżek stołowych
bułka tarta według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umyte pokrojone
mięso oraz podgardle włożyć do dużego garnka. Dodać oczyszczoną
marchewkę,
cebulę,
pietruszkę,
liść laurowy oraz ziarenka
pieprzu. Całość zalać
woda tak, by przykryła
mięso. Gotować pod przykryciem ok. 3 godziny, aż
mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania włożyć na 15 minut oczyszczone
wątróbki. Zdjąć garnek z ognia i dołożyć pokrojone suche
kajzerki. Pozostawić do wystygnięcia.
Mięso z
bułka i jarzynami zmielić raz przez sitko z grubymi oczkami i 2
razy przez drobne. Dodać starta gałkę,
żółtka,
sól oraz
pieprz do smaku i wyrobić w malakserze. Na końcu delikatnie połączyć z piana ubita na sztywno z
białek.
Smalcem wysmarować formę i obsypać
bułką tartą. Masą napełnić formę do 2/3 wysokości, ponieważ pasztet urośnie podczas pieczenia. Drewnianą łyżką równo uklepać. Piec 60 minut w 200 stopniach.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: