ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 230 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomięso wołowe 500 gramówmięso wieprzowe 500 gramówmieso cielęce 500 gramówpodgardle 300 gramówmięso z kurczaka (udka podudzia)500 gramówwątróbki kurze 250 gramówcebula 2 sztukmarchewka 2 sztukpietruszka 1 sztukliść laurowy 1 sztukpieprz 5 ziarnakajzerka 2 sztukjajka 6 sztukgałka muszkatolowa 1 sztuksmalec 2 łyżek stołowychbułka tarta według uznaniapieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Umyte pokrojone mięso oraz podgardle włożyć do dużego garnka. Dodać oczyszczoną marchewkę, cebulę, pietruszkę, liść laurowy oraz ziarenka pieprzu. Całość zalać woda tak, by przykryła mięso. Gotować pod przykryciem ok. 3 godziny, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania włożyć na 15 minut oczyszczone wątróbki. Zdjąć garnek z ognia i dołożyć pokrojone suche kajzerki. Pozostawić do wystygnięcia.Mięso z bułka i jarzynami zmielić raz przez sitko z grubymi oczkami i 2 razy przez drobne. Dodać starta gałkę, żółtka, sól oraz pieprz do smaku i wyrobić w malakserze. Na końcu delikatnie połączyć z piana ubita na sztywno z białek.Smalcem wysmarować formę i obsypać bułką tartą. Masą napełnić formę do 2/3 wysokości, ponieważ pasztet urośnie podczas pieczenia. Drewnianą łyżką równo uklepać. Piec 60 minut w 200 stopniach.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: