ßßß Cookit - przepis na Pasztet klasyczny

Pasztet klasyczny

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 230 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mięso wołowe 500 gramów
mięso wieprzowe 500 gramów
mieso cielęce 500 gramów
podgardle 300 gramów
mięso z kurczaka (udka podudzia)500 gramów
wątróbki kurze 250 gramów
cebula 2 sztuk
marchewka 2 sztuk
pietruszka 1 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
pieprz 5 ziarna
kajzerka 2 sztuk
jajka 6 sztuk
gałka muszkatolowa 1 sztuk
smalec 2 łyżek stołowych
bułka tarta według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte pokrojone mięso oraz podgardle włożyć do dużego garnka. Dodać oczyszczoną marchewkę, cebulę, pietruszkę, liść laurowy oraz ziarenka pieprzu. Całość zalać woda tak, by przykryła mięso. Gotować pod przykryciem ok. 3 godziny, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania włożyć na 15 minut oczyszczone wątróbki. Zdjąć garnek z ognia i dołożyć pokrojone suche kajzerki. Pozostawić do wystygnięcia.
Mięso z bułka i jarzynami zmielić raz przez sitko z grubymi oczkami i 2 razy przez drobne. Dodać starta gałkę, żółtka, sól oraz pieprz do smaku i wyrobić w malakserze. Na końcu delikatnie połączyć z piana ubita na sztywno z białek.
Smalcem wysmarować formę i obsypać bułką tartą. Masą napełnić formę do 2/3 wysokości, ponieważ pasztet urośnie podczas pieczenia. Drewnianą łyżką równo uklepać. Piec 60 minut w 200 stopniach.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12138/Pasztet-klasyczny