Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
łopatka cielęca bez kości 1000 gramów
wątróbka cielęca 250 gramów
słonina 150 gramów
jajko 3 sztuk
śmietana 0.5 szklanek
smalec 1 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
marchew 2 sztuk
pietruszka 1 sztuk
seler 0.5 sztuk
por 1 sztuk
cebula 1 sztuk
wino białe wytrawne 0.5 szklanekWykonanie:Warzywa korzenne obrać, umyć, zetrzeć na tarce do jarzyn,
por i
cebulę pokroić, dodać
wino i wymieszać.
Mięso opłukać, odsączyć, pokroić w dużą kostkę, włożyć do marynaty i pozostawić w lodówce na 24 godz. Następnie usmażyć na
smalcu mięso i czwartą część warzyw z marynaty, a
potem dodać
słoninę i dusić do miękkości. Pod koniec dodać pokrojoną w paski
wątróbkę i dusić jaszcze 10 minut.
Bułkę namoczyć w
śmietanie i odcisnąć.
Mięso ze
słoniną i warzywami oraz
wątróbką zemleć trzykrotnie, dodać
bułkę,
jajka , doprawić
solą i
pieprzem, wyrobić na gładką masę. Sos odparować tak, żeby zostało pół szklanki, wlać do masy i wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować
smalcem i obsypać
bułką tartą, wypełnić do 2/3 wysokości masą i wyrównać. Piec ok.40 minut w 180 stopniach.Uwagi:do potrawy używamy tylko białej części
pora.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: