ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegołopatka cielęca bez kości 1000 gramówwątróbka cielęca 250 gramówsłonina 150 gramówjajko 3 sztukśmietana 0.5 szklaneksmalec 1 łyżek stołowychsól według uznaniapieprz według uznaniamarchew 2 sztukpietruszka 1 sztukseler 0.5 sztukpor 1 sztukcebula 1 sztukwino białe wytrawne 0.5 szklanekWykonanie:Warzywa korzenne obrać, umyć, zetrzeć na tarce do jarzyn, por i cebulę pokroić, dodać wino i wymieszać.Mięso opłukać, odsączyć, pokroić w dużą kostkę, włożyć do marynaty i pozostawić w lodówce na 24 godz. Następnie usmażyć na smalcu mięso i czwartą część warzyw z marynaty, a potem dodać słoninę i dusić do miękkości. Pod koniec dodać pokrojoną w paski wątróbkę i dusić jaszcze 10 minut. Bułkę namoczyć w śmietanie i odcisnąć. Mięso ze słoniną i warzywami oraz wątróbką zemleć trzykrotnie, dodać bułkę, jajka , doprawić solą i pieprzem, wyrobić na gładką masę. Sos odparować tak, żeby zostało pół szklanki, wlać do masy i wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować smalcem i obsypać bułką tartą, wypełnić do 2/3 wysokości masą i wyrównać. Piec ok.40 minut w 180 stopniach.Uwagi:do potrawy używamy tylko białej części pora.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: