Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Psychodelicja

Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia japońskaIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (26 głosów)
Maki Sushi - składniki:Su -
ryż owy">ocet
ryż owyShoyu -
sos sojowywasabi - ostry zielony
chrzan (w ostateczności można użyć zwykłego
chrzan u)gari -
imbir marynowany
nori - gatunek wodorostówświeży surowy płat
łososiaawokadoryż (1 szklanka suchego - 1 rolka
maki - 6 kawałków sushi :D). Wszystkie składniki można zakupić w
sieci sklepów
Bomi :)
Maki Sushi - sposób przygotowania: Przyrządzanie
ryżu: 1. Mycie
ryżu.
Ryż (1 szklanka) bierzemy w dłonie i myjemy go (a nie płuczemy!) w małej ilości
wody tak, aby ziarna
ryżu ocierały się o siebie. 2. Następnie
ryż moczymy w większej ilości zimnej
wody 20-30 minut. 3. Przygotowujemy w tym czasie zaprawę do
ryżu- na 2 szklanki suchego
ryżu bierzemy 6 łyżek stołowych
octu ryżowego (4,8%
octu), 3 łyżki stołowe
cukru, 1-2 płaskich łyżeczek
soli (oczywiście do sushi z jednej szklanki suchego
ryżu zmniejszamy proporcje składników zaprawy o połowę:]) wszystko razem dobrze mieszamy i odstawiamy do czasu całkowitego połączenia się składników zaprawy. 4.
Ryż dokładnie odsączamy na sicie. 5. Przekładamy
ryż do garnka i zalewamy go zimną
wodą (1:1 w stosunku do ilości suchego
ryżu- czyli 1 szklanka zimnej
wody ;)) 6. Szybko doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy garnek (i już więcej nie podnosimy pokrywki!) po czym zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy (cały czas pod przykryciem) ok. 15 minut. Po tym czasie zestawiamy z ognia na 10 minut, a następnie sprawdzamy, czy
ryż nie jest za twardy. W takim przypadku pozostawiamy
ryż pod przykryciem jeszcze na jakiś czas, aby 'doszedł'. 7. Ugotowany
ryż wrzucamy do miski przekręcając garnek i skrapiamy przygotowaną zaprawą. Uwaga-
ryż "tniemy" drewnianą łyżką na warstwy i mieszamy go przekładając poszczególne warstwy. 8. Sprawdzamy smak
ryżu i ewentualnie korygujemy dodając zaprawy. MAKI SUSHI :) Płat
łososia płuczemy, tniemy na paseczki grubości ok. 1 cm, lekko solimy i skrapiamy
sokiem z cytryny. Podobnie postępujemy z
awokado- przekrajamy, usuwamy pestkę, kroimy na cienkie paseczki. Listek
nori położyć na bambusowej macie i na nim rozłożyć półcentymetrową warstwę
ryżu. Na jego środku nałożyć cieniutki pasek z wasabi, następnie położyć pokrojone paseczki
łososia, a nastepnie
awokado. Zrolować matę bardzo ścisło, po czym rozwinąć. Uzyskany w ten sposób rulonik pokroić na 6 równych części (jeśli "rozpada" nam się podczas krojenia, można pomóc sobie przykładając szeroki nóż lub tasak do zewnętrznej krawędzi rolki i wtedy kroić). Sushi podajemy układając nasze kawałki na tacce (najlepiej miłej dla oka, np. szklanej:D) razem z marynowanym
imbirem (po prostu kładziemy go w jednym miejscu na tacce). Każda osoba otrzymuje malutką miseczkę (najlepiej specjalną do sushi)
sosu sojowego, po czym za pomocą pałeczek umieszcza w niej trochę marynowanego
imbiru i
miesza ;]
Potem pozostaje już tylko uchwycić nasz kawałek sushi za pomocą pałeczek, wsadzić na chwilę do sosu i pochłonąć :D Przygotowane starannie smakuje identycznie jak z restauracji:) Smacznego ;) PS: w moim przepisie jako dodatki są
łosoś,
awokado i wasabi, ale oczywiście można zastępować je innymi w zależności od swojego gustu i uznania, mogą to być
owoce morza (mimo wszystko radzę ugotować, bo nie ufałabym tym "świeżym" w naszych
Polskich warunkach) kiszona
rzodkiew daikon itp.:P Ja jednak najbardziej preferuję ową kompozycję z
łososiem :) Jest też chyba najbaJak sprawić, żeby
awokado nie sczerniało?Wasabi

odrobinę wasabi mieszają z
sosem sojowym i w tej mieszance maczają sashimi (plasterki
ryby bez
ryżu) lub kładą troszkę pasty
między ryż a
rybę, przygotowując nigiri lub
maki sushi . Od tysięcy lat uważano, że wasabi jest antidotum na zatrucia pokarmowe (przy surowej rybie to przydatne), co obecnie znalazłozimną
wodą). W opisany sposób możesz przygotować najróżniejsze rodzaje sushi
maki . Sushi
maki możesz spożywać od razu po przygotowaniu albo w wersji na zimno. Źródło: red. Azjaci rzadko jedzą
słodycze, ale chętnie przygotowują smakołyki na bazie
owoców, szczególnie upodobali sobie
mango. Deser, któryStriptiz z kucharzem, zostawiając margines u góry, nałóż płasko
ryż, na środku
ryżu - odrobinę wasabi i słupki wybranych dodatków; roluj ciasno; krój rulon na małe kawałki -
maki sushi . Można rolować w dłoni, twor ząc jak najmniejszy (i tak będzie duży) rożek - california rolls. Maczaj w
sosie sojowym z wasabi,
między sushi z