Wykonanie
Na studiach odwiedziliśmy z mężem bar sushi. Zasmakowało nam. Postanowiliśmy więc zaopatrzyć się w zestaw do robienia sushi i przy okazji samemu zrobić tą potrawę. Oto moje pierwsze w życiu sushi ;)Składniki:szklanka
ryżu do sushi3 łyżki sosu do
ryżu3 liście alg
morskich (
nori)czarny
sezamwasabimarynowany
imbirsos sojowyłosośRyż należy przygotować godzinę przed podaniem sushi.
Ryż wsypać do miski i dokładnie wypłukać. Czynność należy powtarzać do momentu aż
woda będzie przeźroczysta. Odcedzić
ryż na durszlaku, wsypać do garnka i zalać szklanką
wody. Gotować pod przykryciem do momentu wrzenia. Zamieszać. A
potem gotować jeszcze 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie ściągnąć
ryż z ognia. Nie podnosząc przykrywki odstawić na 15 min. Następnie wymieszać
ryż z sosem do
ryżu.
Łososia położyć na rozgrzaną patelnię (skórą na dół) na 10 sekund.
Potem zdjąć z niego skórę i pokroić w paski.
Na matę
bambusową położyć liść
nori. Następnie dokładnie zmoczyć ręce. Nałożyć na
nori cienką warstwę
ryżu pozostawiając na brzegach niewielkie marginesy.
W dolnej części zrobić pasek z wasabi, na niego położyć pasek z
łososia. Posypać czarnym
sezamem.
Zwinąć w rulon. Rulon zwijamy tak, aby listki
nori zamknęły
ryż i składniki w środku, a mata pozostała na zewnątrz. Pokroić na 8 równych części.
Podawać z
sosem sojowym i marynowanym
imbirem.ITADAKIMASU ;)