Wykonanie
Gdy na Mikołajki chłopak sprezentował mi zestaw do sushi nie pozostawało nam nic innego, jak tylko kupić
łososia,
awokado,
mango i zabrać się za przygotowanie tego dania. Jak może się wydawać sushi nie jest trudne do wykonania tylko odrobinę kosztowne. Gotowy zestaw zawierał niezbędne do przygotowania akcesoria tj. matę
bambusową do rolowania,
ryż do sushi,
ocet ryżowy,
Nori- prasowane algi, wasabi, marynowany
imbir, oraz pałeczki. Jako zawartość rolek użyliśmy wspomniane wyżej składniki oraz
ogórek. Gotowe sushi przyprawiłam wasabi i maczałam w wyrazistym
sosie sojowym.Sushi jest niezwykle zdrowym i pożywnym jedzeniem. Bogatym w
białko, kwasy omega 3 i 6, witaminy A, D i E, i wiele innych składników mineralnych.Składniki na ok. 50 porcji sushiSkładniki:zestaw do sushi,opakowanie
ryżu do sushi,pół
awokado,pół
mango,pół
ogórka,filet z
łososia,2 łyżeczki wasabi,marynowany
imbir,
sos sojowyPrzygotowanie:1)
RyżStanowi podstawę sushi. Przygotowanie
ryżu zaczynamy od dokładnego wypłukania. Następnie odsączamy go i zalewamy ponownie świeżą i czystą
wodą, pamiętająć że na szklankę
ryżu przypada 1/2 szklanki
wody. Gotujemy pod przykryciem do momentu wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 min mieszając. Po upływie tego czasu
ryż zestawiamy i odstawiamy na 15 min przykrywając ręcznikiem.Gorący
ryż doprawiamy 3 łyżkami sosu do
ryżu i zostawiamy do ostygnięcia, wymieszać.2) Dodatki do sushi
Awocado kroimy na cienkie paseczki, podobnie postępujemy z
ogórkiem i
mango.
Łososia należy usmażyć na niewielkiej ilości
oleju ok 7 min.3) Rolowanie sushiNa matę kładziemy listek
nori. Nakładamy na niego cienką ok. 1 cm warstwę
ryżu ( mocząc łyżkę w zimnej wodzie, gdyż
ryż jest bardzo lepki) pozostawiając na brzegach niewielkie marginesy. W dolnej części układamy składniki :
rybę,
awokado,
ogórek.Rulon zwijamy tak, aby listki
nori zamknęły
ryż i skłądniki w środku a mata pozostała na zewnątrz.Kroimy na 6-7 równych części
ostrym nożem bez ząbków.Gotowe sushi układamy na talerzu, doprawiamy wasabi i marynowanym
imbirem, maczamy w
sosie sojowym. Smacznego ;)