ßßß Cookit - przepis na UWAGA PRZEPIS: Sushi nieraz być musi ;)

UWAGA PRZEPIS: Sushi nieraz być musi ;)

nazwa

Wykonanie

Lubimy sobie czasem kulinarnie podogadzać z małżem ;). Dokładniej rzecz ujmując, to ja dogadzam jemu ;). Historia jego sympatii do sushi, to kwintesencja jego podejścia do nowości w kuchni w ogóle, które za każdym razem piętnuję skwitowaniem: "Nie oceniaj, zanim nie spróbujesz". No, ale na szczęście i tym razem spróbował i polubił. Zapraszam więc na ucztę w stylu japońskim.
Składniki:
nori (ilość wg uznania, ja zwykle wykorzystuję 4 płaty i za każdym razem nie dajemy rady tego zjeść)
ryż do sushi (polecam serię House of Asia)
sos do ryżu
wasabi
serek Philadelphia Light
ogórek zielony
awokado
surimi
łosoś (może być surowy, wędzony lub zgrillowany - wg uznania)
sos sojowy
marynowany imbir
Wykonanie:
Na początek ryż: jak go przygotować?
Na początek wsypujemy ryż do garnka, nalewamy zimną wodę i mieszając dłonią przepłukujemy, odlewamy wodę i powtarzamy to tyle razy, aż odlewana woda jest już niemal przezroczysta. Po odsączeniu ryżu nalewamy do garnka tyle wody ile jest ryżu. Na 2 szklanki ryżu nalewamy 2 szklanki wody. Przykrywamy garnek dokładnie dopasowaną pokrywką i zostawiamy na 10 minut, a po tym czasie zapalamy ogień i szybko podgrzewamy zawartość garnka aż do wrzenia. Następnie zmniejszamy płomień na minimalny, gotujemy przez 15 min, następnie wyłączamy z i zostawiamy garnek nie odkrywając na 10 minut. Po tym czasie wykładamy cały ryż do szerokiej miski i mieszając go delikatnie drewnianą łopatką polewamy zaprawą do sushi. Przygotowany ryż przykrywamy wilgotną ściereczką aż przestygnie. Poźniej pozostaje już tylko skręcać rolki ;).
Jak skręcać rolki?
Na macie do zawijania sushi (można też spokojnie dać sobie radę bez) kładziemy płat nori i wilgotnymi dłońmi rozprowadzamy na nim ryż cienką warstwą zostawiając 1 cm wolny na bardziej oddalonym od nas brzegu. W odległości 1/3 powierzchni ryżu od siebie układamy składniki które chcemy umieścić w rolce, np. surimi, ogórek, łosoś surowy, pieczony lub wędzony, serek Philadelphia, itp. Wcześniej można także posmarować ryż odrobiną wasabi. Zawijamy ciasno rolki i kroimy na 6 - 8 kawałków. Podajemy z sosem sojowym i marynowanym imbirem.
Źródło:http://pachnacydomem.blogspot.com/2013/01/sushi-co-raz-byc-musi.html