Wykonanie
Maki sushi to dla mnie najprostszy rodzaj sushi do wykonania. Udały mi się już za pierwszym razem i polecam każdemu początkującemu w tej sztuce. Moje zrobiłam z pieczonym
łososiem,
awokado i marynowaną rzodkwią japońską (daikon), którą można dostać w sklepach internetowych i wyspecjalizowanych stacjonarnych. Można oczywiście użyć innych składników ja np.
ogórka,
szparagów,marynowanej
marchewki, co kto lubi. Te wyszły pyszne!

Składniki na
maki sushi dla (4-5 osób):
ryż przygotowany w ilości zawartej w tym przepisie250 g surowego
łososia bez skóry,bez ości,pokrojonego w długie wąskie paskipół dużego
awokado pokrojonego w plasterki,skropionych
sokiem z cytryny9 długich pasków rzodkwi japońskiej (daikonu)9 prasowanych alg
nori do sushimarynowany
imbir,
sos sojowy i wasabi do podaniałyżka
majonezusólsok z cytrynyPrzygotowanie:Przygotowanie
łososia: Pokrojonego w paski
łososia ( u mnie 0,5 cm na 1 cm,grubszą część
łososia dzielę na pół aby wszystkie paski miały taką samą grubość) solimy i układamy na blaszce wyłożonej papierem dopieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 oC, włączamy funkcję grill i wkładamy blachę na najwyższą półkę. Pieczemy ok. 5-6 min i wyjmujemy.
Łosoś powinien być już upieczony. Można oczywiście zastosować
łososia wędzonego lub świeżego, ale moim zdaniem pieczony jest najsmaczniejszy.Zawijanie sushi: Listek alg
nori układamy na specjalnej macie bambusowej (ja na początku kupiłam zestaw startowy do sushi i taka mata była w zestawie). Należy pamiętać,aby ułożyć
nori błyszczącą stroną do dołu.

Na matową stronę, wilgotną ręką wykładamy wystudzony
ryż. Warstwa
ryżu powinna
mieć około 0,5 cm grubości. Należy zostawić około 2 cm powierzchni alg bez
ryżu, który posłuży nam do sklejenia rolki.

Na wysokości ok 1/3 powierzchni
nori, najlepiej palcem, robimy pasek z
majonezu. Następnie wykładamy tam na całej długości plasterki
awokado, rzodkwi i pieczonego
łososia.Następnie rozpoczynamy zawijanie. Trzymając w rękach brzeg maty i
nori podnosimy i delikatnie zaczynamy zawijanie, należy pamiętać i delikatnym dociskaniu zawijanego rulonu,aby

zawartość była w miarę zbita. Warstwę
nori, nieprzykrytą
ryżem zwilżamy
wodą i kontynuujemy zawijanie rulonu, aż do momentu utworzenia się rolki.

Odkładamy ją najlepiej na deskę do krojenia i kładziemy ją spojeniem do dołu.Postępujemy tak samo,aż do wyczerpania składników.Przystępujemy do krojenia. Do tego potrzebny nam będzie bardzo ostry nóż, miseczka z
wodą i ręcznik papierowy.Zgodnie z wszelkimi zasadami krojenia sushi, o których czytałam,powinno się rulon przekroić na pół,

następnie 2 mniejsze części znowu na pół itd. Ja kroję zwyczajnie w grube ok. 1 , 5 cm plastry mając ostry nóż nie będzie najmniejszego problemu. Należy pamiętać, aby przed każdym krojeniem rulonu zwilżać namoczonym ręcznikiem papierowym ostrze noża, w przeciwnym wypadku na sushi pozostaną nam nieestetyczne maziaje, lub nawet rolki mogą się niestety rozkleić.Podajemy z marynowanym
imbirem,wasabi i
sosem sojowym.Smacznego!

Share the post "
Maki sushi z pieczonym
łososiem"



