Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor red.

Sushi
makiCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (5 głosów)Sushi
maki - składniki:50 dag krótkoziarnistego
ryżuopakowanie wysuszonych i sprasowanych wodorostów
noriZalewa octowa:8 łyżek
octu ryżowego3-4 łyżki
cukru łyżkę
sosu sojowegoDodatki:20 dag bardzo świeżegonajlepiej surowego (ewentualnie może też być lekko podwędzony) filetu z
łososia lub
tuńczykadojrzały jędrny
owoc awokadopęczek
szczypiorkutrochę młodego marynowanego
imbiru (ze słoika)pasta wasabiSushi
maki - sposób przygotowania: Wypłucz ziarna
ryżu, kilkakrotnie zmieniając
wodę, osącz je na sitku, przełóż do szerokiego rondla, zalej zimną (źródlaną, oligoceńską lub mineralną)
wodą, przykryj i odstaw na 30 min. Osącz
ryż na sitku, znów włóż do rondla, zalej świeżą
wodą w proporcji 1:1,25 (na szklankę
ryżu weź 1 i 1/4 szklanki
wody, może nawet odrobinę mniej) i postaw garnek na ogniu. Gdy
woda zawrze, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj 10-15 min. W tym czasie, a także przez kolejne 10-15 min po zdjęciu
ryżu z ognia nie odkrywaj rondla - ziarna mają "dochodzić" pod przykryciem! W porcelanowej miseczce wymieszaj
ocet ryżowy z
cukrem i
sosem sojowym. Następnie trochę przestudzony
ryż przełóż do szerokiej, porcelanowej lub ceramicznej salaterki, wlej zalewę
octową i dokładnie, a zarazem delikatnie, by nie połamać ziarenek, mieszaj i
mieś dłonią lub drewnianą łyżką do chwili, aż odpowietrzony będzie ładnie się kleił. Naczynie z już zakwaszonym
ryżem (taki
ryż nazywa się
sari) szczelnie przykryj czystą wilgotną ściereczką lub folią, by nie wysechł. Odstaw je na bok, ale nie do lodówki, bo sushi z wyziębionego
sari nie jest smaczne. Filet
łososia pokrój na cienkie paski.
Szczypior wypłucz i osusz, umyj i obierz
awokado. Przekrój
owoc na pół, usuwając pestkę, po czym pokrój go na podłużne cienkie kliny. Rozłóż matę
bambusową na
stole lub blacie kuchennym, wyrównaj ewentualne załamania. Na macie ułóż pojedynczy płat wodorostów
nori. Nabierz w dłonie trochę ciepłego
ryżu i lekko ugniatając, uformuj go w wałek, po czym przełóż na zielony dywanik
nori. Jeśli wałek
ryżu nie sięga wzdłuż od brzegu do brzegu płata
nori, uformuj następny i doklej do końca poprzedniej porcji. Spłaszcz wałek dłonią tak, by zajmował ok. 2/3 powierzchni
nori. Teraz na środku pasa
ryżu, równolegle do jego dłuższego
boku, ułóż po 2-4 paseczki
łososia, a obok nich kilka
szczypiorków i kawałki
awokado (możesz wziąć inne dodatki). Ewentualnie posmaruj je delikatnie pastą wasabi. Zacznij ścisło i równomiernie zwijać rulon, zaczynając od końca
nori przykrytego
ryżem. Dzięki temu część nadzienia, która może w czasie rolowania być lekko wypychana do przodu, przesunie się na pusty fragment płata i wejdzie do środka sushi. Przy rolowaniu pomagaj sobie leżącą na spodzie matą
bambusową. Dzięki niej płaty
nori podczas zawijania nie będą narażone na podziurawienie, bo nacisk twoich palców równomiernie rozłoży się na powierzchni całej maty. Starannie przyklep koniec
nori wzdłuż do całego wałka.
Owiń ten wałek matą, przekręć tak, by spojenie było na dole i jeszcze chwilkę lekko tocz go wahadłowo w lewo i prawo, by samo spojenie
nori i składniki wewnątrz dokładnie się skleiły, a sushi uzyskało regularny kształt walca. Na końcu z wyczuciem uklep palcami boki zawiniętej w matę rolady, by nie wypadał z nich
ryż. Zwilżonym zimną
wodą ostrym nożem odkrawaj z uformowanego walca równe porcje sushi (za każdym razem oczyść nóż i wypłucz zimną
wodą). W opisany sposób możesz przygotować najróżniejsze rodzaje sushi
maki - zależnie odzimną
wodą). W opisany sposób możesz przygotować najróżniejsze rodzaje sushi
maki . Sushi
maki możesz spożywać od razu po przygotowaniu albo w wersji na zimno. Źródło: red. Azjaci rzadko jedzą
słodycze, ale chętnie przygotowują smakołyki na bazie
owoców, szczególnie upodobali sobie
mango. Deser, którySushi dla początkujących

też twarz) przed jedzeniem. Co i jak jeść Rozpocznij od sushi
maki (najpopularniejsze na Zachodzie są Futomaki i California
maki, w skład których wchodzą: paluszek
krabowy,
awokado,
ogórek, omlet,
sałata i (czasami)
majonez. Bardzo popularne są również
maki z
tuńczykiem lub z
łososiem). NastępnieJaponia: nie tylko sushi

złocisty. Schładzamy
łososia i kroimy na kwadraty o
boku 1 cm. Następnie tworzymy kwadraty z
ryżu o podobnej wielkości i łączymy je z
łososiem. Na koniec przewiązujemy każdy kawałek sushi wąskim paseczkiem
nori (lekko zwilżonym
wodą). Źródło: Miesięcznik Kuchnia Zobacz też krok po kroku jak zrobić sushi