Wykonanie
Od lat jestem fanką kuchni japońskiej. Uwielbiam robić sushi na wiele sposobów. Początki nie należały do udanych teraz jest nieźle Kuchnia azjatycka . do której często wracam i Was serdecznie zapraszam.Do zrobienia sushi nigiri potrzebujemy składników1
imbir marnowany biały1
imbir marnowany czerwony1 proszek wasabi
ryż do sushi
ocet ryżowy kilka kropli
sosu sojowegosurowy
łosoścukierwykonanieZawsze zaczynam od zrobienia
chrzanu wasabi. W zależności ile chcemy zrobić tyle bierzemy proszku wasabi dodajemy
wodę tak by powstała gęsta pasta, którą pozostawiamy na około jedną godzinę. Polecam zrobienie
chrzanu wasabi ponieważ jest o wiele lepszy od gotowej pasty.W tym czasie gotujemy
ryż do sushi.
Ryż dokładnie opłukać i odsączyć.,aż
woda będzie przezroczysta Zalać
wodą i pozostawić na ok. jedną godzinę . Następnie odlać
wodę i
ryż zalać dwoma szklankami
wody mineralnej. Przelać do płaskiego rondla i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i rondel przykryć pokrywką. Gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić nadal pod przykryciem przez ok. 10 minut, aby
ryż dojrzał. .w tym czasie nie wolno do niego zaglądać. Następnie
ryż wymieszać z
octem ryżowym,
cukrem i
sosem sojowym. Najlepiej przechowywać
ryż w termosie by był lekko ciepły.