ßßß Cookit - przepis na sushi nigiri

sushi nigiri

nazwa

Wykonanie

Od lat jestem fanką kuchni japońskiej. Uwielbiam robić sushi na wiele sposobów. Początki nie należały do udanych teraz jest nieźle Kuchnia azjatycka . do której często wracam i Was serdecznie zapraszam.
Do zrobienia sushi nigiri potrzebujemy składników
1 imbir marnowany biały
1 imbir marnowany czerwony
1 proszek wasabi
ryż do sushi
ocet ryżowy kilka kropli sosu sojowego
surowy łosoś
cukier
wykonanie
Zawsze zaczynam od zrobienia chrzanu wasabi. W zależności ile chcemy zrobić tyle bierzemy proszku wasabi dodajemy wodę tak by powstała gęsta pasta, którą pozostawiamy na około jedną godzinę. Polecam zrobienie chrzanu wasabi ponieważ jest o wiele lepszy od gotowej pasty.
W tym czasie gotujemy ryż do sushi.
Ryż dokładnie opłukać i odsączyć.,aż woda będzie przezroczysta Zalać wodą i pozostawić na ok. jedną godzinę . Następnie odlać wodę i ryż zalać dwoma szklankami wody mineralnej. Przelać do płaskiego rondla i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i rondel przykryć pokrywką. Gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić nadal pod przykryciem przez ok. 10 minut, aby ryż dojrzał. .w tym czasie nie wolno do niego zaglądać. Następnie ryż wymieszać z octem ryżowym,cukrem i sosem sojowym. Najlepiej przechowywać ryż w termosie by był lekko ciepły.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2012/05/sushi-nigiri.html