ßßß Cookit - przepis na Domowe sushi

Domowe sushi

nazwa

Wykonanie

Domowe sushi to świetny pomysł na spotkanie ze znajomymi i zbiorowe przygotowywanie i smakowanie efektów wspólnych wysiłków. Tak właśnie dziś przemiło spędziliśmy niedzielne popołudnie z moim bratem i jego dziewczyną. Zadanie pracochłonne ale proste i przyjemne z doskonałym efektem finalnym:)
Przygotowaliśmy 3 rodzaje sushi:
futomaki (maki z kilkoma składnikami)
uromaki (odwrócone maki z ryżem na wierzchu)
nigiri (bloczki ryżu przykryte kawałkiem ryby przepasane cieniutkim paskiem nori)
Co nam będzie potrzebne? Ja podałam składniki na sporą ilość maków (więcej niż na zdjęciu), my we trójkę byliśmy przejedzeni i jeszcze kilka zostało:)
do przygotowania i podania:
płaty nori (algi morskie)
mata bambusowa
chrzan wasabi
imbir marynowany
sos sojowy
czarny sezam
ryż i dodatki:
500g ryżu do sushi
100g łososia wędzonego
opakowanie surimi lub paluszków krabowych
8 łyżek octu ryżowego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 ogórek
1 awokado
majonez
Zaczynamy od ryżu. Prawidłowe przygotowanie ryżu to podstawa. Ja długo szukałam odpowiedniego sposobu na klejący się i pyszny ryż do sushi. Znalazłam go tutaj .
Ryż wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą. Woda po przemieszaniu będzie mętna, dlatego należy tyle razy zalewać świeżą wodązrobi się w miarę przejrzysta (ja wymieniałam wodę 5 razy). Po opłukaniu ryż odsączamy na sicie i przesypujemy do garnka a następnie zalewamy 600 ml wody.
Gotujemy 2 min. od zagotowania od czasu do czasu delikatnie mieszając a następnie zmniejszamy gaz do minimum, przykrywamy pokrywką i gotujemy 10 min.
W międzyczasie przygotowujemy zalewę do ryżu. Ocet do ryżu mieszamy z cukrem i solą aż do rozpuszczenia składników.
Po ugotowaniu ryżu wyłączamy gaz i odstawiamy jeszcze na 10 min. pod przykryciem.
Po tym czasie delikatnie (aby nie połamać ziaren) przekładamy ryż do dużej miski i polewamy przygotowanym sosem. Odstawiamy ryż do ostygnięcia na ok. godzinę.
W tym czasie przygotowujemy składniki na wypełnienie maków. Myjemy, obieramy i kroimi w słupki ogórka i awokado. Ogórka pozbawiamy nasion.
Plastry łososia wędzonego są dosyć cienkie więc kroimy je na większe 3-4cm kawałki. Surimi przekrawamy wzdłuż na pół.
I zaczynamy zabawę w skręcanie:) Proponuję przygotować miseczkę z zimną wodą w celu płukania rąk po każdorazowym nałożeniu ryżu.
My zaczęliśmy od futomaków. Na macie bambusowej układamy płat nori śliską stroną do dołu i układamy ok. 0,5cm warstwę ryżu zostawiając 2cm wolnej algi od góry.
Mniej więcej na środku robimy w poprzek bazę z majonezu (ilość wedle upodobań) i na nim układamy awokado i łososia. A następnie pokrywamy niewielką ilością wasabi. Oczywiście w domowej wersji używamy dowolnych proporcji składników:)
I zwijamy ściśle zaczynając od dołu razem z matą bambusową. Ostatnie 2cm algi smarujemy zimną wodą i dociskamy rolkę.
Powstaną nam takie oto rolki.
Jak zrobić uramaki najlepiej pokaże Wam ten filmik . Ja robiłam je po raz pierwszy i wyszły super.
Matę bambusową owijamy folią spożywczą. Płat algi kroimy na pół, układamy na niej ściśle ryż aż po same brzegi i posypujemy sezamem.
Następnie odwracamy ryżem do maty i po środku układamy składniki.
Zwijanie wygląda tak samo jak przy futomakach.
Powstają takie oto smakowite rolki.
Przygotowane rolki kroimy w ok. 1-2 cm krążki ostrym nożem, zamaczając go każdorazowo w zimnej wodzie.
Na koniec z pozostałego ryżu zrobiliśmy 3 szt. n igiri.
Z ryżu lepimy bloczek, przykrywamy go plastrem łososia i przepasamy paskiem nori o szerokości ok. 1cm.
Sushi podajemy z sosem sojowym, imbirem marynowanym i chrzanem wasabi.
Smacznego:)
Źródło:http://etat-mama.blogspot.com/2013/10/domowe-sushi.html