ßßß
Pudding ryżowy z szafranem i migdałamiSkładniki:Foremka o wielkości 15 cm x 20 cm na 5 porcji150 ml okrągłego ryżu do mleka300 ml wody½ l mleka100 ml śmietanki + 250 ml do ubicia, u mnie 36%1 msk socker100 g migdałowych płatków2 gorzkie migdały, obrane ze skórki i posiekanesól do smaku0,5 g szafranu, zmielonego1+ 1 łyżka masła4 łyżki miodu1 łyżeczka świeżo zgniecionego kardamonuszczypta cynamonu3 jajka
Zagotuj ryż z masłem, solą i łyżką cukru. Gotuj przez 5 minut. Dodaj następnie mleko i 100 ml śmietanki oraz szafran, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 10 minut. Zdejmij z ognia i dodaj teraz oba rodzaje migdałów ( 2 łyżki migdałów zostaw do posypania), miód, kardamon i cynamon. Zamieszaj. Mieszanka powinna się schłodzić. Dodaj teraz jajka cały czas mieszając. Wylej masę do wysmarowanej masłem foremki, posyp migdałami i włóż do nagrzanego piekarnika na 200ºC. Piecz przez 15 – 20 minut, aż pudding się zrumieni i lekko zetnie. Podaj pudding na ciepło lub zimno z bitą śmietaną i owocami na przykład malinami.Polecane przepisySzafranowe bułeczki nadziewane waniliowym krememPrzepis miesiąca – świąteczne słodycze bez pieczeniaSzafranowy wieniec drożdżowySzafranowe bułeczki lussekatterChleb szafranowy z sezamem