Wykonanie
Uwielbiam
drożdżowe wypieki. Z
drożdżowym ciastem kombinuję na tysiące sposobów, bo jak dla mnie to nie ma nic lepszego od ciepłej drożdżówki lub rogalika z
kubkiem kakao.
Rogale te robiłam już kiedyś, chyba nawet są na blogu. Przepis kiedys odpisałam z internetu, niestety nie pamiętam z jakiej strony, więc jeśli ktoś się do niego przyznaje niech się zgłosi. Dla przypomnienia podam go jeszcze raz i gorąco polecam.Składniki (ok 12 sztuk):500g
mąki2 łyżki
miodu5 łyżek ciepłej
wody30 g
drożdży100
mleka50 g
masła1
jajko1/4 szklanki
cukrucukier wymieszany z
cynamonem,
migdały i roztrzepane
jajko na wierzch
Wodę wymieszać z 1 łyżką
cukru, pokruszonymi
drożdżami i 4 łyżkami
mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut.
Masło rozpuścić, gorące zalać zimnym
mlekiem, pozostawić do wystudzenia. Do
drożdży dodać
mąkę,
cukier,
miód,
jajko i
masło z
mlekiem. Dokładnie wymieszać, przełożyć na oprószony
mąką blat i wyrobić elastyczne, niezbyt zwarte ciasto.Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (powinno podwoić objętość).Podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 28 cm (w razie potrzeby można podsypać odrobiną
mąki). Oba placki podzielić na 6 trójkątów i zwijać w
rogale zaczynając od podstawy.Układać na przygotowanej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie smarować rozmąconym
jajkiem i posypać
migdałami i
cukrem.Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni