Wykonanie
Szybkie do zrobienia...idealne na śniadanie lub kolację..mięciutkie... pyszne...pomysł na takie rogaliki podpatrzyłam u
Klementyki ..na jej blogu są dwa takie przepisy [ tutaj i tutaj ]..Ja z połowy ciasta zrobiłam większe
rogale posypane
makiem,
czarnuszką i mielonymi
migdałami...a z reszty ciasta zrobiłam mniejsze rogaliki nadziane pyszną
konfiturą z
truskawek z
cynamonem ..Młodsza córka już prosiła o powtórkę..Ona [ mąż zresztą też ]dobrze wie, że ja rzadko kiedy korzystam dwa
razy z tego samego przepisu mimo, że dany przepis jest świetny..ja lubię wyszukiwać nowe przepisy i eksperymentować .. Córka jednak zapowiedziała ,że rogaliki mają być z
czekoladą ..taką do smarowania ..i ma być takie ciasto ..a nie inne.. nie z innego przepisu na rogaliki...tylko właśnie takie...
500 g
mąki2 łyżki
miodu [ miodowej lawendy ]5 łyżek ciepłej
wody30 g
drożdży100
mleka50 g
masła1
jajko1/4 szklanki
cukrujajko do posmarowania
mak,
czarnuszka, mielone
migdałykonfitura z
truskawek z
cynamonemWodę wymieszać z 1 łyżką
cukru, pokruszonymi
drożdżami i 4 łyżkami
mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut.
Masło rozpuścić, gorące zalać zimnym
mlekiem, pozostawić do wystudzenia. Do
drożdży dodać
mąkę,
cukier,
miód,
jajko i
masło z
mlekiem. Dokładnie wymieszać, przełożyć na oprószony
mąką blat i wyrobić elastyczne, niezbyt zwarte ciasto. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (powinno podwoić objętość). Podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 28 cm (w razie potrzeby można podsypać odrobiną
mąki). Oba placki podzielić na 6 trójkątów i zwijać w
rogale zaczynając od podstawy. Układać na przygotowanej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie smarować rozmąconym
jajkiem i posypać
migdałami i
cukrem. Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Rogaliki dołączam do listopadowej listy Wisełki : "Na zakwasie i na drożdżach" .