ßßß
Składniki:około 40 sucharków3 jajka3 żółtka350 g cukru400 g pszennej mąki1 czubata łyżeczka zmielonego kardamonu1 czubata łyżeczka cynamonu1 czubata łyżeczka zmielonych goździków1 czubata łyżeczka zmielonego imbiruodrobina czarnego pieprzu1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka waniliowego extraktu, u mnie w proszku½ łyżeczki solibiałko do posmarowania
Nastaw piekarnik na 180ºC bez termoobiegu. Zmiksuj jajka, żółtka i cukier na puszystą masę. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodaj suche składniki do jajecznej masy i zmiksuj. Ciasto będzie lepkie i gęste ale takie ma być. Na blasze pokrytej papierem do pieczenia wyłóż 3 równe porcje ciasta i uformuj długie o szerokości 10 cm. Posmaruj lekko roztrzepanym białkiem. Wstaw do piekarnika i piecz sucharki przez 25 minut. Zmniejsz temperaturę do 100ºC. Wyjmij blachę i pokrój ciasto na podłużne kawałki o szerokości 2 cm. Wstaw do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik. Pozostaw jeszcze sucharkiw piekarniku przez około 15 minut. Ostudzone sucharki przechowuj w metalowym lub plastikowym pudełku.Polecane przepisyPyszne pierniczki migdałoweKorzenne biscotti, czas zacząć świąteczne wypiekiPierniki…przepis miesiącaŚwiąteczna babka rumowa z bakaliamiŚwiąteczny piernik i rozwiązanie konkursu