Wykonanie
Korzenne sucharki należą do naszej adwentowej tradycji. Korzenne sucharki idealne harmonizują z różnymi
serami i i
napojami jak na przykład szwedzkim glögg . Uwielbiam świąteczne wypieki ale chyba najbardziej lubię piec małe
ciasteczka, przeróżne w smaku i konsystencji. Korzenne sucharki podjadam przez cały przedświąteczny okres. Pyszne korzenne sucharki, które można przechowywać w metalowym pudełku przez długi okres czasu…
Ciasteczka, biscotti, sucharki zawsze mam pod
rąką dla niespodziewanych adwentowych gości…Tak kochani, dzisiaj pierwsza adwentowa niedziela i początek świątecznych wypieków na codojedzenia. Gotowi? No to startujemy!
Składniki:około 40 sucharków3
jajka3
żółtka350 g
cukru400 g
pszennej mąki1 czubata łyżeczka zmielonego
kardamonu1 czubata łyżeczka
cynamonu1 czubata łyżeczka zmielonych
goździków1 czubata łyżeczka zmielonego
imbiruodrobina
czarnego pieprzu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
waniliowego extraktu, u mnie w proszku½ łyżeczki
solibiałko do posmarowania
Nastaw piekarnik na 180ºC bez termoobiegu. Zmiksuj
jajka,
żółtka i
cukier na puszystą masę. W oddzielnej misce wymieszaj
mąkę,
proszek do pieczenia i
przyprawy. Dodaj suche składniki do jajecznej masy i zmiksuj. Ciasto będzie lepkie i gęste ale takie ma być. Na blasze pokrytej papierem do pieczenia wyłóż 3 równe porcje ciasta i uformuj długie o szerokości 10 cm. Posmaruj lekko roztrzepanym
białkiem. Wstaw do piekarnika i piecz sucharki przez 25 minut. Zmniejsz temperaturę do 100ºC. Wyjmij blachę i pokrój ciasto na podłużne kawałki o szerokości 2 cm. Wstaw do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik. Pozostaw jeszcze sucharkiw piekarniku przez około 15 minut. Ostudzone sucharki przechowuj w metalowym lub plastikowym pudełku.Polecane przepisyPyszne pierniczki
migdałoweKorzenne biscotti, czas zacząć świąteczne wypiekiPierniki…przepis miesiącaŚwiąteczna babka rumowa z
bakaliamiŚwiąteczny piernik i rozwiązanie konkursu