Wykonanie
Sezon na czerwoną
borówkę brusznicę w pełni. Szwedzi uwielbiają
borówkowy dżem. Na pewno się z nim spotkaliście jedząc köttbullar w Ikea, które Szwedzi podają właśnie z
borówkowym dżemem. Dojrzała
borówka brusznica jest dosyć kwaśna, cierpka i lekko gorzkawa w smaku. Dopiero jako dodatek do
mięsa lub deserów
borówka robi wrażenie.
Konfiturę z
borówki zrobiłam pierwszy raz. Wiadomo domowa
konfitura, mniej
cukru więcej
owoców… Smażenie
konfitury wymaga wprawy, ale gotowa
konfitura jest gęsta i pełna
owoców, które zachowują swoją konsystencję.Czym się różni
konfitura od dżemu? Po prostu do
dżemu dodaje się
wody, choć ja muszę przyznać, że przyrządzając
dżemy z
owoców jagodowych nigdy nie dodaję
wody. Jeśli przyrządzam
dżem z
jabłek,
gruszek lub ze
śliwek to na ogół dodaję odrobinę
wody. Natomiast nigdy nie gotuję
dżemu czy
konfitury według proporcji 1:1, bo taki
dżem jest po prosru dla mnie za słodki.
Konfitura z
borówki brusznicySkładniki:1 kg
borówki brusznicy300 g
cukruDo garnka o grubym dnie wsyp
cukier i przebrane
owoce. Zacznij smażyć
konfiturę najpierw w wysokiej temperaturze przez około 10 minut.
Potem zmniejsz temperaturę i smaż
konfiturę przez 15 minut. Napełnij słoiki gorącą
konfiturą, zakręć i odwróć do góry nogami.Polecane przepisyDomowy
sok malinowyDżem jeżynowy z
czekoladą i
miętąDżem truskawkowo rabarbarowyDżem jabłkowo śliwkowy ale jakiPrzepis na
truskawkowy curd